Skip to main content

Long Covid: Πολύ αργή η βελτίωση των συμπτωμάτων

Tο 90% των ατόμων που έχουν προσβληθεί από long Covid αναφέρουν ακόμη συμπτώματα έναν χρόνο μετά την αρχική προσβολή

Με αργούς ρυθμούς βελτιώνονται, τα συμπτώματα της long Covid,  κατά την διετία που ακολουθεί την εμφάνισή της, για την μεγάλη πλειονότητα των ασθενών (90%) ενώ οι υπόλοιποι γνωρίζουν ταχύτερη ανάρρωση , σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον δρ Viet-Thi Tran, επιδημιολόγο (Université Paris Cité / AP-HP (Ομιλος των Νοσοκομείων του Παρισιού) ), σε 2.197 ασθενείς της ομάδας ComPare που πάσχουν από long Covid . Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση International Journal of Infectious Diseases.

Εξάντληση, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, διαλείπων πυρετός, απώλεια γεύσης, όσφρησης, δυσκολία στην συγκέντρωση, κατάθλιψη…η long Covid εκδηλώνεται με ένα ή περισσότερα μακράς σειράς συμπτωμάτων, συνήθως κατά το τρίμηνο που ακολουθεί την προσβολή, τα οποία επιμένουν για τουλάχιστον δύο μήνες.

Δεν είναι μία αυτοτελής νόσος, αλλά ένα πολύπλοκο σύνδρομο που προκαλείται από πολλαπλούς, συχνά αλληλεπιδρώντες, μηχανισμούς, γεγονός που εξηγεί την σύνθετη και συχνά ετερογενή κλινική εικόνα των ασθενών, υπενθυμίζει ο Ομιλος των Νοσοκομείων του Παρισιού σε ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με την μελέτη, περί το 90% των ατόμων που έχουν προσβληθεί από long Covid αναφέρουν ακόμη συμπτώματα έναν χρόνο μετά την αρχική προσβολή.

Τρεις «ταχύτητες»

Οι ερευνητές εντόπισαν τρεις διαδρομές στους ασθενείς. Η συντριπτική πλειονότητα (91%) διαπιστώνουν αργή βελτίωση των συμπτωμάτων του με την πάροδο του χρόνου (με την κατά μέσον όρο μείωση κατά 25% του αριθμού των συμπτωμάτων κατά την διετία που ακολουθεί την εμφάνισή τους).

Το 4% έχει ταχεία βελτίωση των συμπτωμάτων (με την πλήρη υποχώρησή τους κατά την διετία που ακολουθεί την εμφάνισή τους). Σε σύγκριση με τους άλλους ασθενείς, τα άτομα αυτά ήταν νεότερης ηλικίας και δεν είχαν ιστορικό λειτουργικής νόσου (χρόνια εξάντληση, ινομυαλγία, κλπ). Οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν συχνότερα πόνους στον αυχένα, την πλάτη και την οσφυϊκή χώρα και πεπτικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της έξαρσης της νόσου τους.

Περί το 5% των ασθενών παρουσίασαν αντίθετα σοβαρά συμπτώματα που επιμένουν με την πάροδο του χρόνου. Οι ασθενείς αυτοί είναι συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας, καπνιστές και με ιστορικό αυτοάνοσης νόσου. Παρουσίαζαν συχνότερα ταχυκαρδία, βραδυκαρδία, έκτακτες συστολές, αρρυθμία, εξάψεις, εφίδρωση και δυσανεξία στην ζέστη και στο κρύο κατά την έξαρση της νόσου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα επιτρέψουν την καλύτερη ενημέρωση των ασθενών για την εξέλιξη της long Covid και την ακριβέστερη αποτίμηση των αναγκών του συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση της νόσου, σύμφωνα με τον Ομιλο των Δημόσιων Νοσοκομείων του Παρισιού.