Skip to main content

Ozempic: Πώς θα διατεθεί και τι θα πληρώνουν οι ασθενείς

REUTERS/George Frey

Δεν εκτοξεύεται η συμμετοχή των ασθενών. Οι συσκευασίες είναι τριμηνιαίες εξηγεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Η παραφιλολογία γύρω από τη διάθεση και το κόστος του Ozempic έχει δημιουργήσει ανησυχίες στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 για πιθανή εκτόξευση της τιμής του φαρμάκου. Η αλήθεια ωστόσο, είναι διαφορετική από τα όσα έχουν γραφτεί. Πρώτα από όλα δεν θα εκτοξευθεί η τιμή σε πολλαπλάσια επίπεδα, όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) Χρήστος Δαραμήλας και ο λόγος είναι ότι οι συσκευασίες που έχει φέρει το ΙΦΕΤ είναι τριμηνιαίες και όχι μηνιαίες.

Πρωτίστως όπως λέει, «Η εταιρεία μέχρι σήμερα δεν εισήγαγε ποτέ τη συσκευασία των 3 μηνών σε κανένα mg. Το ΙΦΕΤ βρήκε μηνιαία συσκευασία για το 0,5mg και τριμηνιαία για το 1 mg. Αν η εταιρεία έφερνε τριμηνιαία συσκευασία θα μπορούσε στη διαπραγμάτευση να πάρει το κράτος πολύ χαμηλότερη τιμή. Τώρα, οι συσκευασίες του 1mg που έχει εισάγει το ΙΦΕΤ είναι τριμηνιαίες. Η λιανική τιμή αγοράς του 1mg το τρίμηνο είναι 975 ευρώ που σημαίνει ότι θα πουληθεί στο φαρμακείο 1.100 ευρώ την τριμηνιαία. Η  μηνιαία συμμετοχή των πασχόντων σε φάρμακα που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ ανέρχεται σε ποσοστό 10% ενώ, δεν υφίσται claw back.  Για 3 μήνες είναι σχεδόν 38 ευρώ το μήνα η συμμετοχή από τα 28,03 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία έφερε ήδη εισαγωγή τα 0,5mg και θα τα διαθέσει ήδη στην αγορά. Όμως τα 0,5mg τα χρησιμοποιούν οι ασθενείς στην 1η γραμμής θεραπεία όταν δηλαδή ξεκινάνε. Το μεγάλο πρόβλημα είναι με τους ασθενείς που λαμβάνουν του 1 mg, όπου εκεί υπάρχει πολύ μεγαλύτερος πληθυσμός και δυστυχώς, αυτό είναι που χρησιμοποιήθηκε από άτομα για την απώλεια βάρους διότι είναι πιο δραστικό. Γι αυτό υπάρχει και παντελής έλλειψη στο 1 mg.

Το ΙΦΕΤ έχει προμηθευτεί 9.000 – 10.000 συσκευασίες των 0,5mg και 1mg και έλαβε κωδικούς διακίνησης από τον ΕΟΦ για περίπου 3000 συσκευασίες μηνιαίας θεραπείας των 0,5mg, περίπου 2400 συσκευασίες τριμηνιαίας θεραπείας των 0,5mg και περίπου 1350 συσκευασίες τριμηνιαίας θεραπείας του 1mg.

Σύμφωνα με τον κ. Δαραμήλα, η αυξημένη συμμετοχή θα ισχύσει αποκλειστικά και μόνο για τους επόμενους 2-3 μήνες, έως ότου η εταιρία NOVO NORDISC, που έχει την αποκλειστική διάθεση του συγκεκριμένου φαρμάκου στη χώρα μας, καταφέρει να συνεχίσει την εισαγωγή τους. Πληροφορίες μας λένε ότι η εταιρεία θα ενισχύσει άμεσα την αγορά με 18.000 τεμάχια του 0,5 mg. Ενώ, αναμένεται μεγαλύτερη εισαγωγή από τον Αύγουστο όπως έχει προαναγγείλει.

Το μεγάλο ερώτημα όμως, είναι τι γίνεται με τα υπόλοιπα σκευάσματα τα οποία παραμένουν στην αποθήκη του ΙΦΕΤ και πότε σκοπεύει ο ΕΟΦ να δώσει τους υπόλοιπους κωδικούς διακίνησης, καθώς, τα πλήρως εξαντλημένα σκευάσματα της δοσολογίας 1mg που αναμένεται να διανεμηθούν την επόμενη εβδομάδα, θα καλύψουν μόνο 1.350 πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν αυτήν τη φαρμακευτική αγωγή. Δηλαδή «Σταγόνα στον ωκεανό!» όπως λέει ο κ. Δαραμήλας ο οποίος απευθύνει έκληση στο υπουργείο Υγείας να κινήσει τις διαδικασίες που απαιτούνται και να δοθούν οι κωδικοί διακίνησης και στις υπόλοιπες 4000 συσκευασίες τριμηνιαίας θεραπείας του προαναφερθέντος ενέσιμου σκευάσματος του 1mg.