Skip to main content

Ozempic: Μετά τη χρήση για απώλεια βάρους και για το Αλτσχάιμερ;

Σε εξέλιξη μελέτες για τη χρήση διαβητικών φαρμάκων στην αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Φάρμακα για την αντιμετώπιση του διαβήτη, που επίσης χρησιμοποιούνται ευρέως για την απώλεια βάρους, όπως το Ozempic της Novo Nordisk, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της επιστημονικής κοινότητας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters μελετάται μεταξύ άλλων το κατά πόσο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση διαταραχών του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ.

Διαβητικά φάρμακα, από το Ozempic έως τα παλιά βασικά όπως η ινσουλίνη και η μετφορμίνη, φαίνεται να αντιμετωπίζουν πολλά διαφορετικά πτυχές του μεταβολικού συστήματος που εμπλέκονται στη νόσο του Αλτσχάιμερ , συμπεριλαμβανομένης μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται « β-αμυλοειδές», λένε οι ερευνητές. Η ελπίδα είναι πως η βελτίωση της αξιοποίησης της γλυκόζης και η μείωση της φλεγμονής σε όλο το σώμα – συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου – θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Τι θα γίνει τελικά με το Ozempic; Και η αγορά αδυνατίσματος καλείται να δώσει απαντήσεις

Αρκετοί επιστήμονες από τους οποίους πήρε συνέντευξη από το Reuters επικαλέστηκαν τις αυξανόμενες έρευνες που υποστηρίζουν τη δοκιμή φαρμάκων κατά του διαβήτη για νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Σημειώνεται πάντως ότι τα αποτελέσματα απέχουν χρόνια και η επιτυχία είναι αβέβαιη.

Το ενδιαφέρον όμως έχει ενισχυθεί από τα πρόσφατα θετικά στοιχεία για τα φάρμακα για το Αλτσχάιμερ που αναπτύχθηκαν από την Eisai Co σε συνεργασία με την την Biogen και από την Eli Lilly. Αυτές οι επιτυχίες ήρθαν να δώσουν ελπίδα.

Ozempic: Χωρίς θεραπεία κινδυνεύουν να βρεθούν οι διαβητικοί, αφού το φάρμακο αγοράζεται για αδυνάτισμα

Η όποια επιτυχία θα ήταν πολύ σημαντική. Η άνοια επηρεάζει περισσότερα από 55 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και η αγορά για τα φάρμακα για το Αλτσχάιμερ αναμένεται να αυξηθεί στα 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2028 και για το Πάρκινσον στα 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Citeline.