Skip to main content

Τι θα γίνει τελικά με το Ozempic; Και η αγορά αδυνατίσματος καλείται να δώσει απαντήσεις

Ένα φάρμακο για τους διαβητικούς, έχει φτάσει να χορηγείται σωρηδόν για απώλεια βάρους. Τι συμβαίνει στις ΗΠΑ.

Η Annick Lenoir-Peek, δικηγόρος από το Durham, N.C., παλεύει με το βάρος της από την εφηβεία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, έχει δοκιμάσει δίαιτες Atkins και keto και ξόδεψε χιλιάδες δολάρια για δεκαετίες σε προσπάθειες και προγράμματα απώλειας βάρους όπως το Noom, το Nutrisystem και το WeightWatchers.

Από τότε που ξεκίνησε το Ozempic στα τέλη Νοεμβρίου, έχει χάσει περίπου 30 κιλά, όπως λέει στη Wall Street Journal. Τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης της έχουν βελτιωθεί και μπορεί να τρώει πολύ λιγότερες θερμίδες χωρίς να πεινάει, υποστηρίζει. Έχει νιώσει πάντως και παρενέργειες.

Η βιομηχανία των 76 δισ. δολαρίων

Άνθρωποι όπως η Lenoir-Peek -από τους πιο πιστούς πελάτες της αγοράς αδυνατίσματος- πυροδοτούν μια υπαρξιακή κρίση για τη συγκεκριμένη βιομηχανία. Μία βιομηχανία η οποία έφτασε τα 76 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το 2022 από προγράμματα απώλειας βάρους και ιατρικά προγράμματα, κατεψυγμένα τρόφιμα χαμηλών θερμίδων , συνδρομές γυμναστηρίου και άλλες κατηγορίες που συνδέονται με την απώλεια βάρους, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Marketdata LLC.

Φάρμακα όπως το Ozempic, το Wegovy και το Mounjaro έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά απώλειας βάρους στην Αμερική και έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις παγκοσμίως.

SOS στην Ελλάδα – Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φάρμακο οι διαβητικοί

Στην Ελλάδα το Ozempic, που περιέχει την ουσία σεμαγλουτίδη, χορηγείται κανονικά ως θεραπεία των διαβητικών. Ωστόσο αγοράζεται σε μεγάλες ποσότητες από άτομα που θέλουν απλά να χάσουν βάρος, με αποτέλεσμα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος να εκπέμπει σήμα SOS.

«Παρά την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και παρά την ένταξη του συγκεκριμένου σκευάσματος στη λίστα απαγόρευσης των εξαγωγών και την αποκλειστική χορήγησή του μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, όλα δείχνουν ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση, τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί δεν είναι ικανοποιητικά», σημειώνει ο ΠΦΣ.

Τι συμβαίνει στις ΗΠΑ

Παρόλα στις ΗΠΑ. όπως φαίνεται, τέτοιου είδους φάρμακα δεν θα περιοριστούν για διαβητικούς.

«Νομίζω ότι [τα νέα φάρμακα] θα μεταμορφώσουν τον κλάδο της απώλειας βάρους σε μεγάλο βαθμό», λέει ο Alex Fuhrman, ανώτερος αναλυτής έρευνας στην Craig-Hallum Capital Group LLC. «Η παραδοσιακή προσέγγιση για την απώλεια βάρους ήταν το μόνο παιχνίδι στην πόλη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός από πιο δραστικές χειρουργικές επεμβάσεις. Η συμπεριφορική προσέγγιση για την απώλεια βάρους θα είναι υπό πίεση τώρα».

Ορισμένοι μεγάλοι παίκτες, συμπεριλαμβανομένων των WeightWatchers, αγκαλιάζουν τα φάρμακα, που μερικές φορές αναφέρονται ως GLP-1, και στοιχηματίζουν σε αυτά ως κρίσιμο μέρος του μέλλοντος της βιομηχανίας.

Οι παρενέργειες

Άλλοι τοποθετούν τα προγράμματα διατροφής και άσκησής τους ως φυσική εναλλακτική λύση στα φαρμακευτικά προϊόντα, υποστηρίζοντας την ιδέα ότι δεν υπάρχει γρήγορη λύση στο αδυνάτισμα. Πολλοί σημειώνουν τα μειονεκτήματα των φαρμάκων: Έχουν παρενέργειες όπως η ναυτία και η διάρροια και θα πρέπει κανείς να τα λαμβάνει συνεχώς για να κρατήσει τα κιλά μακριά.

Οι εταιρείες αδυνατίσματος έχουν επωφεληθεί από τα όνειρα των Αμερικανών για απώλεια βάρους εδώ και δεκαετίες. Η WeightWatchers, που ιδρύθηκε το 1963, έδωσε την υπόσχεσή της για απώλεια βάρους μέσω της παρακολούθησης των τροφίμων και των αλλαγών στον τρόπο ζωής σε γενιές Αμερικανών.

Το βάρος των Αμερικανών αυξάνεται σταθερά

Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους ήρθαν και παρήλθαν, αφού πολύ συχνά αποδεικνυόταν ότι οι παρενέργειές τους ήταν μεγαλύτερες από τα οφέλη ή ήταν απλώς αναποτελεσματικά. Το Dexatrim, ένα κάποτε άκρως δημοφιλές χάπι χωρίς ιατρική συνταγή στις ΗΠΑ, συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων.

Και οι Αμερικανοί δεν αδυνάτισαν με τα χρόνια. Αντιθέτως. Περίπου το 42% των Αμερικανών ενηλίκων έχουν παχυσαρκία, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν μεταξύ 2017 και Μαρτίου 2020 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το αντίστοιχο ποσοστό το 1999- 2000 ήταν 31%.

Οι εταιρείες αδυνατίσματος

Το Ozempic και το Mounjaro είναι εγκεκριμένα για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Το Wegovy έχει εγκριθεί για απώλεια βάρους για άτομα που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα με σχετική πάθηση.

Μάλιστα η WeightWatchers εξαγόρασε τη Sequence, μια εταιρεία τηλεϊατρικής, που συνδέει τα μέλη με γιατρούς που μπορούν να συνταγογραφήσουν Ozempic, Wegovy, Mounjaro και άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για απώλεια βάρους.

Η WeightWatchers έχει περάσει τα τελευταία 60 χρόνια λέγοντας στα μέλη ότι μπορούν να χάσουν βάρος προσέχοντας την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού που τρώνε, κάνοντας συχνούς ελέγχους βάρους και προχωρώντας άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Αλλά λιγότεροι άνθρωποι πιστεύουν σε αυτήν την υπόσχεση: Τα μέλη της εταιρείας μειώθηκαν στα 3,5 εκατομμύρια στο τέλος του 2022 από 4,2 εκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα και από το υψηλό ρεκόρ των 5,03 εκατομμυρίων συνδρομητών στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020. Τώρα, η WeightWatchers βλέπει μια ευκαιρία να εμπορευτεί πρόσβαση στα νέα φάρμακα στα πρώην μέλη της.

Η WeightWatchers σχεδιάζει επίσης να δημιουργήσει προγράμματα που απευθύνονται σε μέλη που χρησιμοποιούν τα φάρμακα GLP-1, καθώς όταν οι άνθρωποι χάνουν βάρος γρήγορα χάνουν συχνά σημαντική μυϊκή μάζα. Το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει δραματική αλλαγή της όρεξης των ανθρώπων, επομένως μπορεί να χρειαστούν πρόσθετη καθοδήγηση για να λάβουν επαρκή διατροφή.

Η Noom Inc., η οποία διαθέτει ένα διαδικτυακό πρόγραμμα δίαιτας που κωδικοποιεί τα τρόφιμα με βάση τις θερμίδες, ξεκίνησε αθόρυβα ένα πρόγραμμα που προσφέρει φάρμακα GLP-1 σε πελάτες το περασμένο φθινόπωρο, προσλαμβάνοντας τον πρώτο ιατρικό διευθυντή της για τη διαχείριση της υπηρεσίας τον Δεκέμβριο. Το κύριο πρόγραμμα απώλειας βάρους του Noom μπορεί να κοστίζει από 70 $ το μήνα έως 209 $ το χρόνο, ανάλογα με το σχέδιο.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal