Skip to main content

Covid-19: Ο ΠΟΥ αποφασίζει αν θα σταματήσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έχει δηλώσει ότι ελπίζει να τερματιστεί φέτος. Θα γίνει όμως τώρα;

Σήμερα, Πέμπτη, συνεδριάζει η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για να αποφασίσει εάν ο Covid-19 εξακολουθεί να αποτελεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με τους κανόνες του οργανισμού. Εφόσον διατηρηθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το καθεστώς αυτό σημαίνει ότι απαιτείται παρακολούθηση της πανδημίας διεθνώς.

Ο ΠΟΥ σήμανε για πρώτη φορά το συναγερμό για τον Covid στις 30 Ιανουαρίου του 2020. Έκτοτε, και κάθε τρεις μήνες όταν πραγματοποιείται συνάντηση της επιτροπής, διατηρείται το καθεστώς του υψηλότερου επιπέδου συναγερμού, κάτι που ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι ελπίζει να τερματιστεί φέτος.

Πάντως για την ώρα δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αποφασίσει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, όπως δήλωσαν στο Reuters σύμβουλοι του ΠΟΥ και εμπειρογνώμονες που δε συμμετέχουν στην επιτροπή.

Σημειώνεται ότι παρά την διατήρηση του καθεστώτος από τον ΠΟΥ, ορισμένες χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, έχουν προχωρήσει σε άρση του συναγερμού σε εγχώριο επίπεδο. Όμως υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη προτού πάρει μια ανάλογη απόφαση ο ΠΟΥ.

«Είναι πιθανό η έκτακτη ανάγκη να τελειώσει, αλλά είναι κρίσιμο να επικοινωνήσουμε ότι ο Covid παραμένει μια περίπλοκη πρόκληση για τη δημόσια υγεία», δήλωσε η καθηγήτρια Marion Koopmans που συμμετέχει στο πάνελ του ΠΟΥ.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε στο Reuters πηγή που είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις, η άρση της «επείγουσας ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος» θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια χρηματοδότηση ή τις προσπάθειες συνεργασίας.

Παράλληλα, η απρόβλεπτη φύση του ιού περιορίζει τις προσπάθειες καθώς καθίσταται δύσκολη η πρόβλεψή του.