Skip to main content

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου:  Κληρονομική επιβάρυνση και ο ρόλος της γενετικής συμβουλευτικής

H φετινή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου έχει ως κεντρικό μήνυμα «Να κλείσει το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου» και έρχεται να μας υπενθυμίσει τη σημασία της εξάλειψης των εμποδίων που στερούν από μερίδα καρκινοπαθών την πρόσβαση στην απαραίτητη ιατροφαρμακευτική φροντίδα.  Στο κομμάτι της πρόληψης είναι χρέος όλων μας να μεριμνήσουμε και για την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην έγκυρη πληροφόρηση για όλα τα νεότερα δεδομένα αναφορικά με τη νόσο και την αποτελεσματική διαχείρισή της.
Στο πλαίσιο αυτό, το παρόν άρθρο επιχειρεί να ενημερώσει το αναγνωστικό κοινό για όλες τις νεότερες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της γενετικής, που έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Με τη βοήθεια της κ. Δανάης Παλαιολόγου, Μοριακής Βιολόγου MSc, PhD, του Genesis Genoma Lab αναλύουμε το πώς η γενετική επιστήμη συμβάλλει στη μάχη κατά του καρκίνου, προσφέροντάς μας εργαλεία που μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες σχετικά με τον εξατομικευμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ιδίως στις περιπτώσεις ατόμων με ιστορικό οικογενούς καρκίνου.

Καρκίνος και κληρονομική επιβάρυνση

Όλοι διατρέχουμε τον κίνδυνο να εμφανίσουμε καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή μας, καθώς πρόκειται για μια πολυπαραγοντική νόσο, η οποία επηρεάζεται από τον γενικότερο τρόπο ζωής μας και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Για κάποιους, όμως, ο κίνδυνος αυτός είναι αυξημένος και μάλιστα ενδέχεται να νοσήσουν και σε νεότερη ηλικία, εξαιτίας βλάβης (μετάλλαξης) των γονιδίων που έχουν κληρονομήσει. Μια κληρονομική μορφή καρκίνου μπορεί να υπάρχει, όταν η οικογένεια έχει:

  • Άτομα που εμφανίζουν όγκους σε νεαρή ηλικία.
  • Πολλά άτομα που έχουν εμφανίσει τον ίδιο τύπο καρκίνου ή σχετιζόμενους καρκίνους.
  • Άτομα με πολλαπλούς όγκους.

Γενετική Συμβουλευτική: Πώς μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου

Ο εντοπισμός των ατόμων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νεοπλάσματος συνιστά σήμερα την καλύτερη  μέθοδο  έγκαιρης  διάγνωσης  του καρκίνου,  οδηγώντας  στη  μείωση  των αντίστοιχων ποσοστών θνησιμότητας που σχετίζονται με την ασθένεια. Τα μέλη των οικογενειών με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης κληρονομικού καρκίνου και ιδίως εκείνων που έχουν ήδη προσβληθεί από τη νόσο,  μπορούν  να  ζητήσουν  γενετική συμβουλευτική.

Ο γενετιστής αναλαμβάνει να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο σε θέματα διάγνωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου, να του εξηγήσει τον τρόπο κληρονομικής μεταβίβασης της νόσου και να του προσφέρει ένα σχέδιο δράσης για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.

Μέσω  της  γενετικής συμβουλευτικής θα διασαφηνιστεί αν είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση κάποιου γενετικού ελέγχου, ώστε να διαπιστωθεί η πιθανή παρουσία μετάλλαξης που σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, η ανάλυση αυτή μπορεί να επεκταθεί και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του ασθενούς, προκειμένου να εντοπιστούν τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι πληροφορίες από το γενετικό έλεγχο μπορεί να προσφέρουν πολλά οφέλη, όπως:

  • Εντοπισμό μελών της οικογένειας με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
  • Επιλογή κατάλληλου προγράμματος ιατρικής παρακολούθησης, προκειμένου να επιτευχθεί έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας.
  • Κατανόηση του γεγονότος ότι οι μεταλλάξεις μπορούν να μεταφερθούν στους απογόνους και ανίχνευση των μεταλλάξεων σε αυτούς.
  • Δυνατότητα εφαρμογής προληπτικής ιατρικής.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα genlab.gr ή καλέστε στο τηλ.: 210 68 03 130.

Tο εργαστήριο Genesis Genoma Lab στελεχώνεται από Γενετιστές και Βιολόγους με ολοκληρωμένη κλινική και εργαστηριακή εμπειρία στη διάγνωση, πρόληψη και αντιμετώπιση γενετικών νοσημάτων. Το εργαστήριο Genesis Genoma Lab βρίσκεται στη Λ. Κηφισίας 302 στο Χαλάνδρι.

Ακολουθήστε το Εργαστήριο Genesis Genoma σε:

FacebookInstagram και Linkedin