Skip to main content

Sheba Medical Center: Η μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη μονάδα υγειονομικής περίθαλψης στη Μέση Ανατολή

Αποστολή Τελ Αβίβ: Ανθή Αγγελοπούλου

Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής αποστολής που διοργάνωσε η Europe Israel Press Association (EIPA), με στόχο την κάλυψη της 72ης Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ 12 με 14 Σεπτεμβρίου 2022, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά την παροχή υγειονομικής φροντίδας στο Ισραήλ.

Το Sheba Medical Center είναι η μεγαλύτερη, πιο ολοκληρωμένη μονάδα υγειονομικής περίθαλψης στη Μέση Ανατολή, ένας αναγνωρισμένος ηγέτης στην περίθαλψη ασθενών και ένα από τα 10 κορυφαία νοσοκομεία στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Newsweek. Το Sheba’s Innovation Center – ARC, είναι ένα παγκόσμιο οικοσύστημα που συγκεντρώνει κορυφαία ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα, καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις και στρατηγικούς εταίρους της βιομηχανίας για να αναπτύξουν πιλοτικό, και λανσάρει την ιατρική καινοτομία που αλλάζει το παιχνίδι. Η Sheba φιλοξενεί επίσης το Κέντρο MSR-Azrieli, έναν παγκόσμιο ηγέτη στην ιατρική εκπαίδευση που βασίζεται στην προσομοίωση που προωθεί ασφαλέστερη, με επίκεντρο τον ασθενή υγειονομική περίθαλψη.

Σήμερα, οι ασθενείς έχουν πολλές επιλογές όταν πρόκειται να επιλέξουν ένα μέρος όπου μπορούν να λάβουν περίθαλψη και είναι ζωτικής σημασίας να λάβουν μια τεκμηριωμένη απόφαση. Το Sheba Medical Center, βρίσκεται σε μια πανεπιστημιούπολη 200 στρεμμάτων στο Tel HaShomer, κοντά στο Τελ Αβίβ και είναι ένα all inclusive ιατρικό ίδρυμα με 159 ιατρικά τμήματα και κλινικές, με σχεδόν 2.000 κλίνες και περιθάλπει πάνω από 1 εκατομμύριο ασθενείς ετησίως. Διαθέτει 75 ερευνητικά εργαστήρια και ήταν το πρώτο ισραηλινό νοσοκομείο που κέρδισε τη Χρυσή Σφραγίδα της Διεθνούς Κοινής Επιτροπής (JCI) ως ακαδημαϊκό και κλινικό ιατρικό κέντρο για πρώτη φορά το 2013, ενώ, αυτή η αναγνώριση επιβεβαιώθηκε εκ νέου έως το 2022.

Σε αυτό εργάζονται 10.000 επαγγελματίες υγείας, 1.700 γιατροί, 2.740 νοσηλευτές και βλέπουν κάθε χρόνο 430.000 εσωτερικούς ασθενείς, 1.600.000 εξωτερικούς ασθενείς και δέχονται και 200.000 επισκέψεις στα Επείγοντα. Διενεργούνται 50.000 χειρουργικές επεμβάσεις,   12.000 τοκετοί και 4.000.000 ιατρικές εξετάσεις.

Διαθέτει Κέντρο Καρκίνου,   Πανεπιστημιούπολη ιατρικής εκπαίδευσης, συγκρότημα ιατρικής έρευνας, νοσοκομείο οξείας φροντίδας, νοσοκομείο Παίδων, Γυναικείο νοσοκομείο και νοσοκομείο αποκατάστασης.

Το Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου (SCRC) παρέχει θεραπεία αιχμής για δεκάδες διαφορετικούς τύπους καρκίνου και δέχεται ασθενείς από όλο τον κόσμο. Λειτουργούν εξειδικευμένα τμήματα αφιερωμένα στην έρευνα τελευταίας τεχνολογίας και στην εξειδικευμένη θεραπεία συγκεκριμένων ειδών ογκολογικών παθήσεων. Στο Ακτινολογικό Κέντρο οι ογκολόγοι ακτινολόγοι συνεργάζονται με ογκολόγους, παθολόγους και χειρουργούς, για να παρέχουν την πιο πρόσφατη θεραπεία καρκίνου στους ασθενείς. Επιπλέον, το Ακτινο Ογκολογικό Τμήμα ασχολείται με συνεχή έρευνα και εκπαίδευση νέων ιατρών. Στο Κέντρο Έρευνας για τον καρκίνο του Παγκρέατος (SPCC) διεξάγεται συνεχής έρευνα σχετικά με τη φύση του καρκίνου και τις πιθανές θεραπείες καθώς και για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και νέων θεραπευτικών σχημάτων. Στο Ινστιτούτο Ella αναπτύσσονται ανοσοθεραπείες, όπως το φάρμακο cCAM. Είναι επίσης από τα πρώτα κέντρα που προσφέρουν το πρωτόκολλο για τα διηθητικά λεμφοκύτταρα (TIL). Το Sheba είναι πρωτοπόρο και στον τομέα της παιδιατρικής αιματοογκολογίας. Το Safra Children’s Hospital έχει επίσης επιτύχει εξαιρετική επιτυχία στις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών.

Στο Ινστιτούτο Καρδιάς ελέγχονται περίπλοκες καταστάσεις ασθενών, καθώς, διαθέτει πολλά προηγμένα τμήματα, όπως Κέντρο Αρρυθμιών, εξειδικευμένα εξωτερικά ιατρεία για καρδιοπαθείς με ποικίλες παθήσεις όπως με βηματοδότη, μια κλινική πόνου, μια κλινική για εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου που περιλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις και μια κλινική συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας. Ενώ, διαθέτει και μια επεμβατική καρδιολογική μονάδα με 5 υπερσύγχρονα εργαστήρια καρδιακών καθετηριασμών που εκτελεί πάνω από 3.000 καθετηριασμούς κάθε χρόνο. Να σημειωθεί ότι το Διεθνές Κέντρο Συγγενών Καρδιοπαθειών που έχει, πρωτοστάτησε στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, καθώς και στην κοιλιακή διαφραγματική ανεπάρκεια και στο κλείσιμο του κολπικού διαφράγματος για συγγενείς καρδιακές παθήσεις. Επίσης, οι ειδικοί καρδιολόγοι της Sheba έχουν επιτύχει τα καλύτερα αποτελέσματα σε πολλές επεμβάσεις υψηλού κινδύνου.

Το Κέντρο αποκατάστασης (Sheba’s Rehabilitation Hospital) παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες αποκατάστασης σε μυριάδες ειδικότητες, συμπεριλαμβανομένων νευρολογικών, ορθοπεδικών, λόγου και ακοής και ψυχιατρικής. Θεωρείται ηγέτης στην προηγμένη τεχνολογία και την πολυεπιστημονική θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον και άλλων παθήσεων του κεντρικού νευρικού συστήματος. Επιπλέον, διαθέτει Κέντρο Αποκατάστασης Εικονικής Πραγματικότητας, το πρώτο του είδους του στον κόσμο, που επιτρέπει στους ασθενείς να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους και να αποκατασταθούν σε ένα εικονικό περιβάλλον που μιμείται με ασφάλεια τις συνθήκες του πραγματικού κόσμου.

Ενώ, το Κέντρο Ιατρικής Προσομοίωσης είναι το πιο ολοκληρωμένο κέντρο προσομοιώσεων στον κόσμο και επιτρέπει σε άτομα και ομάδες να εκπαιδεύονται αποτελεσματικά για μια ποικιλία ιατρικών σεναρίων.

Τέλος, το Γυναικολογικό και Μαιευτικό Κέντρο είναι αφιερωμένο στην γυναικεία υγειονομική περίθαλψη συμπεριλαμβανομένης της διάγνωσης και θεραπείας για τις μέλλουσες μητέρες ενώ, προσφέρει ποικιλία θεραπειών για γυναικολογικούς καρκίνους και ασχολείται με την έρευνα νέων θεραπειών για τον καρκίνο. Επιπλέον, η Μονάδα Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας και Γονιμότητας παρέχει διαδικασίες που προστατεύουν τη γονιμότητα και θεραπείες γονιμότητας, όπως κρυοσυντήρηση ωαρίων και μικροχειρουργική ανακατασκευή σωλήνων.