Skip to main content

Πώς η μετάλλαξη Όμικρον εξαφανίζει την Δέλτα

Ένα νέο στοιχείο για τον τρόπο που μολύνει τον οργανισμό η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού τονίζει επιστημονική μελέτη από τη Νότια Αφρική. 

Η Όμικρον είναι η κυρίαρχη παραλλαγή στο τέταρτο κύμα λοιμώξεων της Νότιας Αφρικής, προκαλώντας αριθμούς ρεκόρ κρουσμάτων και πλέον γίνεται γρήγορα το κυρίαρχο στέλεχος παγκοσμίως. Τη Δευτέρα μάλιστα καταγράφηκε παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων της νέας παραλλαγής. 

Η μόλυνση με την παραλλαγή Όμικρον μπορεί να ενισχύσει την ανοσία έναντι του προγενέστερου στελέχους της Δέλτα, μειώνοντας τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης με επικεφαλής τους Alex Sigal και Khadija Khan από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Υγείας της Αφρικής.

Ενώ το στέλεχος της Όμικρον έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτικό και μπορεί να διαφεύγει ορισμένων αντισωμάτων, δύο εβδομάδες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων, η ανοσία από το στέλεχος σε επακόλουθες λοιμώξεις αυξήθηκε κατά 14 φορές, αναφέρουν οι επιστήμονες από τη Νότια Αφρική. Παράλληλα, παρατηρήθηκε μια πιο μικρή βελτίωση έναντι του στελέχους της Δέλτα.

«Αν είμαστε τυχεροί, το στέλεχος της Όμικτον είναι λιγότερο παθογόνο και αυτή η ανοσία θα βοηθήσει να ωθήσει στην έξοδο το στέλεχος της Δέλτα», είπε ο Sigal. 

Τα τελευταία ευρήματα υποδεικνύουν ότι είναι περιορισμένη η πιθανότητα κάποιου που έχει μολυνθεί με την Όμικρον να μολυνθεί εκ νέου από το στέλεχος της Δέλτα, περιορίζοντας την παρουσία του τελευταίου στελέχους.

naftemporiki.gr