Skip to main content

Όμικρον: Η αποτελεσματικότητα μιας τρίτης δόσης Pfizer μειώνεται στο 45% μετά από δέκα εβδομάδες

Μια μελέτη από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι η αποτελεσματικότητα της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της Pfizer μειώνεται για τις συμπτωματικές μορφές.

Η παραλλαγή Όμικρον, η οποία εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς, υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η παρατήρηση που προκύπτει από διάφορες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν ιδίως στη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η βρετανική υπηρεσία υγείας (UK Health Security Agency) ανέφερε σε μια ανάλυση – η οποία έχει σκοπό να είναι προσεκτική – ότι η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης (ή αναμνηστικού) μειώνεται σχεδόν δέκα εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Αναλυτικά, η βρετανική μελέτη προτείνει ότι ένα πρόγραμμα εμβολιασμού τριών δόσεων που πραγματοποιείται μόνο με δόσεις Pfizer-BioNTech παρέχει 70% προστασία έναντι των συμπτωματικών μορφών του κορωνοϊού που συνδέονται με την παραλλαγή Όμικρον. Αλλά αυτή η ανοσία εξασθενεί γρήγορα στη συνέχεια. Έτσι, αυτή η προστασία είναι μόλις 45% μετά από δέκα εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης.

Διαφορετική είναι η κατάσταση για ασθενείς που έχουν λάβει δόσεις από άλλα εργαστήρια, ή ένα «μίγμα» (mix & match). Για ασθενείς που έκαναν πρώτα εμβόλιο AstraZeneca και μετά ενισχυτικό Moderna ή Pfizer-BioNTech, η προστασία μετά από δέκα εβδομάδες θα ήταν 45% και 35%, αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα πρέπει να εξεταστούν με προσοχή, όπως υπογράμμισε η βρετανική υπηρεσία υγείας, η οποία προειδοποιεί για πιθανές προκαταλήψεις που συνδέονται με το προφίλ των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τη νέα μετάλλαξη. Επιπλέον, το δείγμα που εξετάστηκε σε αυτή τη μελέτη είναι σχετικά μικρό, καθώς αποτελείται από 147.587 περιπτώσεις της παραλλαγής Delta και 68.489 περιπτώσεις της παραλλαγής Omicron.

Τα αποτελέσματα προστίθενται σε ένα σύνολο μελετών που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίες εγείρουν το ερώτημα της αποτελεσματικότητας του εμβολίου έναντι αυτής της παραλλαγής. Έτσι, σύμφωνα με μια ανάλυση πραγματικών δεδομένων που κυκλοφόρησε την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου από έναν όμιλο ασφάλισης υγείας της Νότιας Αφρικής, η προστασία έναντι της μόλυνσης από τη νέα παραλλαγή θα μειωνόταν με την πάροδο του χρόνου και θα φτάσει το 30% σε ένα διάγραμμα που παράγεται με δύο δόσεις (μόνο) του εμβολίου Pfizer-BioNTech.

Από την άλλη, η μελέτη αυτή διαπιστώνει αποτελεσματικότητα έναντι των σοβαρών μορφών (70%). Υποστηρίζεται από την ανάλυση που δημοσίευσε η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας υγείας, η οποία εκτιμά ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί από την Omicron έχουν 50 έως 70% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν.

Αλλά και εδώ, τα αποτελέσματα πρέπει να εξεταστούν με προσοχή, καθώς, η ανάλυση παραμένει «πολύ αβέβαιη λόγω του μικρού αριθμού ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο λόγω Όμικρον, της αδυναμίας αποτελεσματικής μέτρησης όλων αυτών, αλλά και επειδή η Όμικρον δεν έχει εξαπλωθεί τόσο μεταξύ των ηλικιωμένων ομάδων».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro