Skip to main content

Μειώνεται σταδιακά η κατανάλωση φαστφούντ από τα παιδιά στη Θεσσαλονίκη

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Η «Μελέτη επίδρασης του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου στην ανάπτυξη των παιδιών στο Νομό Θεσσαλονίκης» παρουσιάστηκε από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Η έρευνα που υλοποιήθηκε από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής υπό την εποπτεία του καθηγητή Λάμπρου Συντώση, είχε ως στόχο τη διερεύνηση των αλλαγών στη σωματική διάπλαση, τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα των μαθητών με έμφαση στο διάστημα της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και τη συσχέτισή τους με κοινωνικοοικονομικούς δείκτες.  Στη μελέτη συμμετείχαν μαθητές Γ’ και Ε’ δημοτικού του Νομού Θεσσαλονίκης. Το δείγμα αφορούσε σε 8.421 εγγεγραμμένους μαθητές το 2009 και 9.335 εγγεγραμμένους μαθητές το 2015.

Μεταξύ των βασικών συμπερασμάτων της μελέτης είναι η αύξηση στα ποσοστά τόσο των υπέρβαρων όσο και των παχύσαρκων παιδιών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες περίπου. Πιο συγκεκριμένα, το 2009 το ποσοστό υπέρβαρων παιδιών ήταν 22,8% και το ποσοστό των παχύσαρκων 7,7%. Το 2014 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 25,4% και 10,7%. Τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας (˃12,5%) εντοπίζονται σε ανατολικές περιοχές του Νομού ενώ, οι περισσότεροι Δήμοι στο νότιο τμήμα παρουσιάζουν ποσοστά ˂10%. Αν συγκρίνει κανείς τα ποσοστά διαχρονικά, όπως φαίνεται και στους παραπάνω χάρτες, παρατηρείται μια άνοδος στην πλειονότητα των Δήμων, καθώς το σύνολο πλέον βρίσκεται το 2014 στην υψηλότερη κατηγορία υπέρβαρου και παχυσαρκίας (˃35%) όταν το 2009 ένα μεγάλο ποσοστό αυτών βρίσκονταν στην προηγούμενη κατηγορία (30-35%).

Σε σχέση με τους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο πιο χαμηλό είναι το μορφωτικό επίπεδο τόσο αυξάνονται οι παράγοντες κινδύνου για την παιδική παχυσαρκία. Το ίδιο παρατηρήθηκε και αναφορικά με τους δείκτες οικονομικού επιπέδου, καθώς οι περιοχές με τα πιο χαμηλά εισοδήματα παρουσίαζαν υψηλότερα ποσοστά παχύσαρκων παιδιών.

Ωστόσο παρατηρήθηκαν σημαντικές τροποποιήσεις στις διατροφικές συνήθειες των μαθητών μεταξύ 2009 και 2014. Οι μαθητές βελτίωσαν τη διατροφή τους όσον αφορά στην κατανάλωση γευμάτων φαστφουντ, καθώς φαίνεται σημαντική μείωση της τάξεως του 51,7% ενώ, αύξησαν την πρόσληψη λαχανικών κατά 11,3%. Από την άλλη, παρατηρείται μείωση στην κατανάλωση ψαριού και οσπρίων και αύξηση της συχνότητας παράλειψης του πρωινού γεύματος.

Συγκεκριμένα το 2009 το 68% των παιδιών έτρωγαν φαστφουντ, το 46% έτρωγε λαχανικά μία φορά τη μέρα, το 87,9% 2-3 φορές τη βδομάδα ψάρι, το 86,8% όσπρια και το 15,6% έπαιρνε πρωινό. Το 2014 καταγράφηκαν τα εξής αποτελέσματα. Το 16,3% τρώει φαστφουντ, το 57,3% τρώει έστω και μια φορά τη μέρα λαχανικά, αλλά έπεσε στο 47,9% η κατανάλωση ψαριού και στο 64,7% η κατανάλωση οσπρίων, ενώ ανέβηκε στο 24,1% η λήψη πρωινού γεύματος.

Τέλος, σχετικά με τη φυσική δραστηριότητα, τα ποσοστά μαθητών που συμμετέχουν σε εξωσχολικές σωματικές δραστηριότητες σημειώνουν μια μικρή αύξηση σε σχέση με το 2009. Ωστόσο, παράλληλα αυξήθηκαν και τα ποσοστά των παιδιών που αφιερώνουν πολύ χρόνο σε καθιστικές δραστηριότητες (31,3% έναντι 33,5% τις καθημερινές και 50,2% έναντι 54,4% τα σαββατοκύριακα).