Skip to main content

Καθηγητής ΑΠΘ: Ο ιός έχει μεταλλαχθεί και προκαλεί σοβαρότερες επιπλοκές

Οι άνθρωποι μπορεί να μολύνουν τα κατοικίδιά τους με κορωνοϊό. Το αντίστροφο όμως δεν είναι πιθανό. Κάποια είδη ζώων ωστόσο, όπως το βιζόν, μεταδίδουν τον ιό..Ο κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ομότιμος καθηγητής γενετικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο,  μίλησε στην ΕΡΤ1 για τους φορείς του ιού και τις μεταλλάξεις του.

Αυτό, προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάνσας που πραγματοποιήθηκαν πειράματα σε μολυσμένες και μη γάτες αλλά και σε σκυλιά απο το Χονγκ Κονγκ., όπως τόνισε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

«Το συμπέρασμα των δύο πειραμάτων είναι ότι μπορεί να γίνει σπάνια μετάδοση του κορονοϊού από τον άνθρωπο στα κατοικίδια ζώα αλλα απο τα ζώα δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο. Τα οικόσιτα ζώα έχουν τους δικούς τους κορωνοϊούς μεταξύ τους που δεν τους μεταδίδουν στον άνθρωπο», αναφέρει ο καθηγητής.

«Δεν υπάρχει τρόπος να καταλάβουμε αν τα κατοικίδια ζώα μας έχουν νοσήσει, καθώς είναι ασυμπτωματικοί φορείς» τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

«Σε αντίθεση με τους σκύλους και τις γάτες πρέπει να επισημάνω ότι στα βιζόν γίνεται μετάδοση στον ιό τόσο από τον άνθρωπο όσο και απο τα βιζόν», συμπληρώνει.

Μεταλλάξεις

«Οι ιοί έχουν την τάση να μεταλλάσσονται αρκετά. Εκείνο το οποίο είναι εντυπωσιακό είναι ότι έχουμε 10 φορές λιγότερες μεταλλάξεις στον κορωνοϊο απ’ οτι στον ιό της γρίπης. Ο ιός έχει μια τάση να διορθώνει τα λάθη του. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 100 μεταλλάξεις», επισημαίνει ο καθηγητής.

«Το καινούριο στέλεχος μετάλλαξης που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη ότι είναι πιο σταθερό πιο μεταδοτικό και προκαλεί σοβαρά κλινικά προβλήματα σε όσους μολύνονται. Η συχνότητα αυτής της μετάλλαξης τον Απρίλιο ήταν 40%. Το γεγονός ότι παρατηρούνται τόσα κρούσματα για νοσηλεία σημαίνει ότι ίσως είναι φορείς αυτού του στελέχους. Πρόκειται για στέλεχος που προκαλεί συνήθως προβλήματα κλινικά», καταλήγει ο κ.Τριανταφυλλίδης.