Skip to main content

Β. Κικίλιας: Στο «κόκκινο» οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη – Στο 32% η θετικότητα

Στο κόκκινο έχει φτάσει το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ωστόσο, διέψευσε τις ανακοινώσεις για κατάρρευση του ΑΧΕΠΑ λέγοντας ότι τις δύο επέμενες ημέρες θα δοθούν 50 νέες κλίνες.

«Έχουμε σχέδιο και μπορούμε να το εφαρμόσουμε όμως τα εφόδια δεν είναι ατελείωτα « τόνισε ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι αυτή τη στιγμή διαθέτουμε συνολικά  1.082 κλίνες ΜΕΘ ενώ, αναμένονται άλλες 234 νέες κλίνες ΜΕΘ μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως σημείωσε τον Ιούλιο του 2019 υπήρχαν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας 557 κλίνες ΜΕΘ και σήμερα έχουν αυξηθεί στις 1.082 και μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσουν τις 1.316. 

Παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα και έκρουσε καμπανάκι κινδύνου υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι στη Θεσσαλονίκη η θετικότητα, σύμφωνα με το ΑΠΘ, είναι στο 32%. «Πρόκειται για τεράστια διασπορά της νόσου και αυτό εξηγεί και το lockdown», επισήμανε ο κ. Κικίλιας, ενώ παραδέχτηκε ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται στο κόκκινο. 

Όπως εξήγησε ο υπουργός, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, τον  Αύγουστο υπήρχαν 43 κλίνες ΜΕΘ. Στα τέλη Οκτωβρίου άνοιξαν επιπλέον 75 κλίνες και μέσα στο Νοέμβριο θα προστεθούν κι άλλες 50 κλίνες ΜΕΘ. 

«Τον Ιούλιο του 2019 παραλάβαμε από την προηγούμενη διακυβέρνηση 557 κλίνες ΜΕΘ και εν μέσω πανδημίας φτάσαμε στις 1.082 και μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουμε άλλες 234», ανέφερε ο υπουργός Υγείας επισημαίνοντας ότι εν μέσω πανδημίας κανένας πολίτης δεν περιμένει για κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «Τα προηγούμενα έτη, αυτήν την εποχή στο ΕΣΥ, τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο, κατά μέσο όρο είχαμε 30-35 αναμονές για ΜΕΘ, χωρίς να υπάρχει κορωνοϊός και χωρίς κρίση δημόσιας υγείας. Τώρα έχουμε μηδέν αναμονές εν μέσω πανδημίας».

Στο θέμα των ΜΕΘ αναφέρθηκε και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ Αναστασία Κοτανίδου τονίζοντας ότι από την έναρξη της πανδημίας, νοσηλευτήκαν στις ΜΕΘ περισσότεροι από 900 ασθενείς και πάνω από 330 έχουν βγει από αυτές υγιείς.

Όπως είπε,  σύμφωνα με τα στοιχεία, η θνητότητα στις ΜΕΘ κυμαίνεται μεταξύ 35% & 37%,  γεγονός που σημαίνει ότι είμαστε πολύ χαμηλότερα από πολλές άλλες χώρες. Η θνητότητα στην Ελλάδα είναι 60 ασθενείς/1 εκατ. κατοίκους. Συνεπώς δεν ισχύει ότι πεθαίνουν όλοι οι άνθρωποι που μπαίνουν στις ΜΕΘ.

Αναφορικά με το εμβόλιο ο υπουργός επεσήμανε ότι τα νέα είναι θετικά και ότι η διάθεση των ποσοτήτων, του όποιου εμβολίου βγει, θα γίνει από την ΕΕ με βάση αλγορίθμου και του πληθυσμού κάθε χώρας.

 Ανθή Αγγελοπούλου