Skip to main content

Γαλλία: Απαγόρευση αλιείας στον Βισκαϊκό Κόλπο για την προστασία των δελφινιών

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε αποζημίωση στους ντόπιους αλιείς

Η Γαλλία ανακοίνωσε την προσωρινή απαγόρευση σχεδόν κάθε εμπορικής αλιείας στον Βισκαϊκό Κόλπο για την προστασία των δελφινιών.

Η εν λόγω απαγόρευση αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Οι Γάλλοι θαλάσσιοι εμπειρογνώμονες του CIEM εκτιμούν ότι περίπου 9.000 δελφίνια πεθαίνουν στον κόλπο κάθε χρόνο αφού πιάνονται κατά λάθος σε αλιευτικά εργαλεία.

Οι ντόπιοι αλιείς λένε ότι η απαγόρευση είναι «παράλογη» και φοβούνται ότι θα χάσουν χρήματα – αλλά η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί αποζημίωση.

Πέρυσι, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, το Κρατικό Συμβούλιο, διέταξε την κίνηση αυτή, αφού οι περιβαλλοντολόγοι ζήτησαν καλύτερη προστασία για τα θαλάσσια θηλαστικά.

Η απαγόρευση, που διαρκεί περίπου ένα μήνα, είναι η πρώτη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP. Η αλιεία θα σταματήσει σχεδόν εξ ολοκλήρου κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης που καλύπτει μια περιοχή από το Finistere στη Βρετάνη έως τα ισπανικά σύνορα.

Ορισμένοι στον κλάδο εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να χάσουν εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα, αλλά η γαλλική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί αποζημίωση. Ο υπουργός Christophe Béchu δήλωσε στην τηλεόραση TF1 ότι θα καλυφθεί έως και το 75% των απωλειών και θα καταβληθεί «το συντομότερο δυνατό».

Ορισμένοι λένε ότι η αποζημίωση που υποσχέθηκαν οι αξιωματούχοι είναι ανεπαρκής.

Πηγή: BBC