Skip to main content

Θύμα της κλιματικής αλλαγής και το «Λουλούδι του Θεού»

Στη φωτογραφία εικονίζεται η ορχιδέα που εξαφανίζεται στην Ταϊβάν.

Ένα είδος ορχιδέας που αποτελεί θρησκευτικό σύμβολο στη Ταϊβάν κινδυνεύει με εξαφάνιση

Στα ομιχλώδη βουνά του Alishan στην κεντρική Ταϊβάν υπάρχει ένα λουλούδι που λέγεται ότι αποτελεί μια πύλη προς τους θεούς. Η ορχιδέα Dendrobium ή ορχιδέα χρυσού χόρτου αναπτύσσεται σε συστάδες 10-20 λουλουδιών σε γυαλιστερούς πράσινους μίσχους. Είναι ένα κίτρινο λουλούδι με βελούδινο κέντρο με πορτοκαλί κρόσσια. Είναι ένα όμορφο αλλά άοσμο λουλούδι. Στους αυτόχθονες Τσου, είναι γνωστό απλώς ως το Λουλούδι του Θεού.

«Η φυλή μου πρέπει να έχει το Λουλούδι του Θεού για τις τελετές μας. Διαφορετικά, ο Θεός δεν θα μπορέσει να μας βρει» λέει ο πρεσβύτερος της φυλής Γκάο Ντεσένγκ. Κάποτε βρέθηκε σε αφθονία, ανθίζοντας έξω από τα σπίτια των Τσου. Αλλά τώρα οι Τσου υποχρεώνονται να κινούνται όλο και πιο βαθιά και σε ολοένα και μεγαλύτερα υψόμετρα στα ορεινά δάση που τους περιβάλλουν για να βρουν αυτό το λουλούδι. Μερικές φορές, σκαρφαλώνουν ακόμη και στα δέντρα στην προσπάθεια τους να το βρουν.

Η φυλή είναι πεπεισμένη ότι η κλιματική αλλαγή ευθύνεται την εξαφάνιση του λουλουδιού. Ο χειμώνας πρέπει να είναι αρκετά κρύος, κάτω από περίπου 12 Κελσίου, για να σχηματιστούν μπουμπούκια ώστε να μπορούν να ανθίσουν την άνοιξη. Τα άνθη αναπτύσσονται κυρίως σε θερμά εύκρατα κλίματα σε υψόμετρα από 800 έως 1.800 μέτρα. Ωστόσο, με βάση τα τοπικά δεδομένα θερμοκρασίας από τον Μετεωρολογικό Σταθμό Alishan, η περιβαλλοντική ομάδα Greenpeace λέει ότι οι θερμοκρασίες το φθινόπωρο και τον χειμώνα έχουν αυξηθεί σταδιακά τα τελευταία 10 χρόνια και οι ελάχιστες τιμές τους δεν πλησιάζουν τις θερμοκρασίες που ευνοούν τη διεργασία άνθησης του λουλουδιού.

Υπολογίζεται επίσης ότι ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη η μέση θερμοκρασία του Νοεμβρίου στην περιοχή θα αυξηθεί από τους σημερινούς 12-14 Κελσίου σε 14-16 βαθμούς Κελσίου έως το 2050. Στο σύνολό της η Ταϊβάν αντιμετωπίζει επίσης συχνότερες ξηρασίες και θερμότερο καιρό. Οι Τσου δεν έχουν καταφέρει να όχι να βρουν αλλά ούτε καν να σκεφτούν μια λύση για το πρόβλημα που έχει προκύψει ενώ όπως λέει ο Ντεσένγκ εάν το λουλούδι δεν μπορεί να βρεθεί ή εξαφανιστεί δεν υπάρχει υποκατάστατο για αυτό στις τελετουργίες τους. Για αυτόν ένα τέτοιο σενάριο είναι αδιανόητο. Σίγουρα όμως φοβάται το ενδεχόμενο.

Θα πρέπει τώρα η φυλή να έρθει σε επαφή με ειδικούς για να συνεργαστούν σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κάποιων τρόπων καλλιέργειας του λουλουδιού που δεν θα εμποδίζεται από τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες στην περιοχή έτσι ώστε και το φυτό να μην εξαφανιστεί αλλά και να διατηρήσει την συμμετοχή του στον πολιτισμό των Τσου.

Naftemporiki.gr