Skip to main content

Χιλιάδες νεοσσοί αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι έχασαν τη ζωή τους όταν διασπάστηκαν οι θαλάσσιοι πάγοι στους οποίους ζούσαν

Ένα ακόμη θλιβερό συμβάν στην άγρια φύση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Στα τέλη του 2022 στη δυτική πλευρά της Ανταρκτικής σε μια περιοχή που βλέπει τη θάλασσα Bellingshausen παρατηρήθηκε μια μεγάλη διάσπαση των θαλάσσιων πάγων που υπήρχαν εκεί. Επιστήμονες της Βρετανικής Αποστολής Ανταρκτικής (BAS) που είναι εγκατεστημένη στην παγωμένη ήπειρο από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 εκτιμούν τώρα ότι η διάσπαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους ως και δέκα χιλιάδες νεοσσοί  αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι.

Οι θαλάσσιοι πάγοι αποτελούν καταφύγιο από θηρευτές καθώς και τόπο ζευγαρώματος αλλά και ασφαλούς μεγαλώματος των μικρών τους για διάφορα είδη όπως οι πιγκουίνοι. Αποτελούν επίσης τόπους απόκτησης τροφής για κάποια ζώα όπως οι πολικές αρκούδες. Η κλιματική αλλαγή συρρικνώνει ή ακόμη και εξαφανίζει τις τελευταίες δεκαετίες τους θαλάσσιους πάγους προκαλώντας όπως είναι ευνόητο τεράστια προβλήματα στα είδη που εξαρτώνται από αυτούς και γενικότερα στα οικοσυστήματα τόσο της Ανταρκτικής όσο και της Αρκτικής.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της BAS οι θαλάσσιοι πάγοι στη συγκεκριμένη περιοχή διασπάστηκαν πριν αναπτύξουν πλήρως τα αδιάβροχα φτερά τους οι μικροί πιγκουίνοι με αποτέλεσμα να μην μπορούν κολυμπήσουν και είτε να πνιγούν είτε όσοι κατάφερναν να παραμείνουν στην επιφάνεια του νερού να πεθάνουν τελικά από υποθερμία. Περισσότερο από το 90% των αποικιών αυτοκρατορικών πιγκουίνων προβλέπεται ότι θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα εξαιτίας των απώλειας των θαλάσσιων πάγων αν συνεχιστεί η ίδια κλιματική κατάσταση.

Ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος είναι το ψηλότερο και βαρύτερο από τα είδη πιγκουίνων, ενδημικό στην Ανταρκτική. Το αρσενικό και το θηλυκό είναι παρόμοια σε μέγεθος και πτέρωμα, φθάνοντας τα 122 εκατοστά σε ύψος και τα 22-45 κιλά σε βάρος.

Naftemporiki.gr