Skip to main content

Αιολική ενέργεια: Μποφόρ στις επενδύσεις και ανακατατάξεις στη λίστα των «παικτών» της αγοράς

Το πρόσημο ήταν θετικό, αλλά κατώτερο των προσδοκιών το 2022, λόγω και της γραφειοκρατίας. Πώς διαμορφώνεται ο «χάρτης» της αγοράς.

Σημαντικές ανακατατάξεις καταγράφονται στη λίστα των μεγαλύτερων επενδυτών της αγοράς αιολικής ενέργειας δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία για το 2022 που δημοσίευσε χθες η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), ενώ αποκαλύπτουν και επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης του κλάδου.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διατηρεί την πρωτοκαθεδρία (αυξάνοντας οριακά την εγκατεστημένη ισχύ της στα 713,6 MW από 703 ΜW ένα χρόνο πριν). Νιώθει όμως…καυτή την ανάσα της  Motor Oil που εκτινάχθηκε στη δεύτερη θέση με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 706,1 MW μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του βραχίονα των ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Στην τρίτη θέση ανεβαίνει η ισπανική Iberdrola Rokas (που ενισχύει έτι περαιτέρω τη θέση της σε σχέση με το 2021 όταν είχε ανεβεί στην τέταρτη θέση από την πέμπτη το 2020), έχοντας αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ της κατά 105 MW (στα 375,3 από 270,7 το 2021).

Την τέταρτη και την πέμπτη θέση καταλαμβάνουν η  ιταλική Enel Green Power και η γαλλική EREN χωρίς  ουσιώδεις αλλαγές στα χαρτοφυλάκιά τους. Το ίδιο ισχύει και για την επίσης γαλλική EDF Hellas που παραμένει σταθερή στην έκτη θέση.

Στην έβδομη θέση (από την όγδοη πέρυσι) ανεβαίνει η MYTILINEOS που αργά αλλά σταθερά διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της (236,4 MW από 193,4 το 2021) και ακολουθεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες που επίσης κερδίζει μια θέση με αύξηση εγκατεστημένης ισχύος στα 171,3 MW (από 133 το 2021), χάρη στην εξαγορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Volterra.

Την πρώτη δεκάδα κλείνει η αμερικανική  Jasper Energy. Αξιοσημείωτη εξέλιξη και η είσοδος για πρώτη φορά στο top 20 των ΕΛΠΕ  (11η θέση) λόγω της εξαγοράς  πέρυσι των αιολικών πάρκων του ομίλου Κοπελούζου στην Ανατολική Μάνη, ενώ νέα είσοδος είναι και η γερμανική Aquila Capital.  Κατά το 2022  12 διαφορετικοί όμιλοι, μεγάλοι και μικροί, ολοκλήρωσαν νέα αιολικά πάρκα,  στοιχείο που αποδεικνύει τον πλουραλισμό και τη δυναμική του κλάδου, ενώ τις περισσότερες επενδύσεις συνέδεσαν στο δίκτυο η Iberdrola και η MYTILINEOS.

Ο ρυθμός των επενδύσεων υποχωρεί

Η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα σημείωσε αύξηση μόλις 5,2% (έναντι ρυθμού 8,2% το 2021 εν μέσω covid και 43% το 2020)  φτάνοντας τα 4681,4  ΜW (έναντι 4451,5 ΜW το 2021). Οι νέες ανεμογεννήτριες που συνδέθηκαν στο δίκτυο κατά το περασμένο έτος ήταν 68 (από 128 το 2021), σωρευτικής ισχύος 230 MW  που αντιστοιχούν σε επενδύσεις άνω των 230  εκατ. ευρώ (έναντι 340 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο νούμερο του 2022).

Το πρόσημο ήταν μεν θετικό, αλλά σαφώς κατώτερο των προσδοκιών, με την  ΕΛΕΤΑΕΝ να αποδίδει την επιβράδυνση στην αυξημένη γραφειοκρατία και τα διοικητικά εμπόδια. Ενθαρρυντική ένδειξη για το 2023 ωστόσο αποτελεί το γεγονός ότι κατά το τέλος του περασμένου έτους υπό κατασκευή βρίσκονταν πάνω από 840 MW νέων αιολικών πάρκων (η πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο εντός των επόμενων 18 μηνών), συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων  πρότζεκτ  όπως το συγκρότημα των αιολικών του Καφηρέα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.   Άλλα  450 MW βρίσκονται σε φάση συμβολαιοποίησης ή προ της έναρξης κατασκευής, Αυτό σημαίνει ότι η συνολική αιολική ισχύς θα προσεγγίσει τα 6 GW έως το τέλος του 2026 (ενώ η πρόταση για το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ «προδιαγράφει»  7,1 GW έως το 2030), επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση παραγόντων του κλάδου ότι «Η δυναμική της αγοράς και η πραγματικότητα θα υπερκεράσει τους σχεδιασμούς  επί χάρτου».

Οι περιφέρειες που ξεχωρίζουν

Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή των αιολικών projects σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί  1837 MW (40% του συνόλου) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 639 ΜW (14%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 534 MW (11%).

Η ΕΛΕΤΑΕΝ σημειώνει επίσης ότι κατά την περίοδο 2018-2021 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 1.426MW «κλείδωσαν» ταρίφες μέσω των διαγωνισμών της ΡΑΕ. Όμως μόλις τα 426,4 MW, δηλ. το 30%, είχαν κατορθώσει να λειτουργούν κατά το τέλος του 2022.  Η τιμή αποζημίωσης των αιολικών πάρκων που έχουν επιλεγεί σε διαγωνισμούς και δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα είναι πολύ μικρότερη από το κόστος παραγωγής από φυσικό αέριο ή λιγνίτη. Τα αιολικά αυτά έργα, συνολικής ισχύος 1 GW, εάν είχαν ολοκληρωθεί έγκαιρα, θα πρόσφεραν περισσότερη φθηνή ενέργεια

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος δήλωσε ότι «Τα αιολικά πάρκα αποτελούν έργα εθνικής σημασίας καθώς, όσο αυξάνεται η διείσδυσή τους, μειώνεται η τιμή της ενέργειας για τον καταναλωτή και ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια και η ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας. Περαιτέρω, τα αιολικά πάρκα παράγουν ενέργεια όλες τις ώρες του 24ώρου και έτσι, συνδυαζόμενα με όλες τις άλλες ανανεώσιμες, διασφαλίζουν ένα ισορροπημένο και πιο οικονομικό ενεργειακό σύστημα με ακόμα χαμηλότερο συνολικό κόστος για τον καταναλωτή.»