Skip to main content

Βραζιλία: Ακραία ξηρασία στην πολιτεία Αμαζόνας – Αποστέλλεται ανθρωπιστική βοήθεια

Φωτ. REUTERS/Bruno Kelly

Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ξηρασίας σε 15 κοινότητες

Από «ακραία» ξηρασία πλήττεται η πολιτεία Αμαζόνας της Βραζιλίας, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε την αποστολή έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας λόγω «των κινδύνων ανεφοδιασμού του πληθυσμού σε τρόφιμα, πόσιμο νερό καθώς και σε προϊόντα υγιεινής και φάρμακα», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Μαρίνα Σίλβα.

Σύμφωνα με την υπουργό, 56 κοινότητες σε σύνολο 62 απειλούνται. Ήδη την Τετάρτη κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ξηρασίας σε 15 κοινότητες με 111.000 κατοίκους, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία της πολιτείας. «Εκτιμούμε ότι περίπου 300.000 καλάθια τροφίμων θα είναι απαραίτητα ώστε ο πληθυσμός να καλύψει τις βασικές του ανάγκες», σημείωσε η Σίλβα.

Στην πολιτεία Αμαζόνας, την πιο μεγάλη της Βραζιλίας με 4 εκατομμύρια κατοίκους, μεγάλο μέρος των οποίων είναι αυτόχθονες, το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο νερού στα ποτάμια προκάλεσε τον θάνατο πολλών χιλιάδων ψαριών, βασική πηγή διατροφής του πληθυσμού. Επίσης η χαμηλή στάθμη των ποταμών επηρεάζει την κυκλοφορία σε αυτά, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή.

Η Πολιτική Προστασία της Αμαζόνας προειδοποίησε ότι η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, καθώς αναμένονται βροχοπτώσεις χαμηλότερες του μέσου όρου, κάτι που θα επηρεάσει περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους ως το τέλος του έτους.

«Ο χειμώνας εξαφανίζεται»: Εκτός εποχής καύσωνας στη Λατινική Αμερική- Σύνοδος Κορυφής στον Αμαζόνιο

Η περιοχή πλήττεται αυτή την περίοδο από το φαινόμενο El Niño, εξαιτίας του οποίου μειώνεται ο σχηματισμός νεφών και κατά συνέπεια οι βροχοπτώσεις. Η ξηρασία αυτή, της οποίας είχαν προηγηθεί έντονες βροχοπτώσεις το πρώτο μισό του έτους, αποτελεί ένδειξη της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ