Skip to main content

Βρετανία: Αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής ο καύσωνας-ρεκόρ του Ιουνίου

REUTERS/Carlos Jasso

Οι καύσωνες-ρεκόρ έχουν γίνει παγκόσμιο μοτίβο, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι προσπάθειες να σταματήσει η άνοδος της θερμοκρασίας υπολείπονται των όσων απαιτούνται

Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Βρετανία, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, προειδοποιώντας ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή καθιστά τέτοια ρεκόρ θερμοκρασίας όλο και πιο πιθανά.

Οι καύσωνες-ρεκόρ έχουν γίνει παγκόσμιο μοτίβο, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι προσπάθειες να σταματήσει η άνοδος της θερμοκρασίας υπολείπονται των όσων απαιτούνται για να αποφευχθούν οι πιο καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το Μετεωρολογικό Γραφείο της Βρετανίας δήλωσε ότι η μέση μέση θερμοκρασία των 15,8 °C τον Ιούνιο ήταν η υψηλότερη σε μια σειρά που χρονολογείται εδώ και σχεδόν 140 χρόνια, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 14,9 °C που είχε σημειωθεί το 1940 και το 1976.

«Όλοι οι αριθμοί δείχνουν ότι πηγαίνουμε προς τη λάθος κατεύθυνση όσον αφορά τη ζέστη, την ένταση της ζέστης και το πόσο παρατεταμένη είναι», δήλωσε στο Reuters η μετεωρολόγος του Met Office Clare Nasir.

Πέρυσι, η Βρετανία κατέγραψε την πιο ζεστή ημέρα της ιστορίας της, όταν οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 40 βαθμούς Κελσίου (104 Φαρενάιτ), προκαλώντας διαταραχές σε υποδομές όπως αεροδρόμια και σιδηροδρόμους και πυροδοτώντας πυρκαγιές.

Περιγράφοντας το τελευταίο ρεκόρ ως «αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής», το Met Office δήλωσε ότι μελέτη των επιστημόνων του διαπίστωσε ότι η πιθανότητα ο Ιούνιος να είναι θερμότερος από 14,9 βαθμούς Κελσίου έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί από το 1940 περίπου.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ισπανία κατέγραψε θερμοκρασίες έως και 44C, καθώς οι δύο μεγαλύτεροι εκπομποί, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, είδαν μια σειρά από καύσωνες τον Ιούνιο.

Η Greenpeace δήλωσε ότι η έκθεση του Met Office δείχνει την ανάγκη για ριζική δράση.