Skip to main content

Από ανανεώσιμες πηγές το 22% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναλογούν στο 22 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Το ποσοστό αυτό αναμένεται να φτάσει το 26 τοις εκατό έως το 2020, ωστόσο η έκθεση προβλέπει ότι η εξάπλωση της ανανεώσιμης ενέργειας θα επιβραδυνθεί τα επόμενα πέντε χρόνια, εάν δεν εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πολιτικές αλλαγές. Η κατάσταση είναι δυσμενέστερη στον τομέα των βιοκαυσίμων για μεταφορικά μέσα και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για σκοπούς θέρμανσης, εξηγεί η έκθεση του διακυβερνητικού οργανισμού.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν ένα απαραίτητο μέρος της ενεργειακής ασφάλειας. Ωστόσο, τη στιγμή που επιτέλους εξελίσσονται σε μία ανταγωνιστική λύση για έναν αυξανόμενο αριθμό εφαρμογών, η πολιτική και ρυθμιστική αβεβαιότητα σε ορισμένες βασικές αγορές χειροτερεύει. Αυτό προκύπτει κυρίως από τις ανησυχίες σχετικά με το κόστος της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε η εκτελεστική διευθυντής του ΙΕΑ, Μαρία φαν ντερ Χέφεν.

«Οι κυβερνήσεις οφείλουν να διακρίνουν σαφέστερα ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, καθώς τα κόστη πέφτουν με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε. «Πολλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν χρειάζονται πλέον την πρόβλεψη ειδικών κινήτρων. Αντιθέτως, απαιτούν ένα πλαίσιο αγοράς που θα εξασφαλίζει μια λογική και προβλέψιμη απόδοση για τους επενδυτές. Αυτό απαιτεί ένα σοβαρό προβληματισμό σχετικά με το σχεδιασμό της αγοράς που χρειάζεται για να επιτευχθεί ένα πιο βιώσιμο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα», κατέληξε.

Συνολικά η παγκόσμια ηλεκτρική παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές αναμένεται να φτάσει τις 7.310 τεραβατώρες (TWh) το 2020, σημειώνοντας αύξηση 5,4 τοις εκατό ανά έτος. Τη μεγαλύτερη άνοδο θα σημειώσουν η Βραζιλία και η Ινδία, ενώ στην Κίνα θα υπάρχει μικρότερος ρυθμός αύξησης, σύμφωνα με την έκθεση.

Όσον αφορά την παραγωγή βιοκαυσίμων, η έκθεση προειδοποιεί πως η πολιτική υποστήριξη εμφανίζει τάσεις αποδυνάμωσης στις κύριες αγορές των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βραζιλίας. Παράλληλα όμως ισχυροποιείται σε νέες αγορές εκτός του ΟΠΕΚ, κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία.

Η έκθεση καταλήγει προβλέποντας για πρώτη φορά τις προοπτικές επενδύσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέχρι το 2020, οι συγγραφείς της έκθεσης προβλέπουν κατά μέσο όρο επενδύσεις 230 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο. Ωστόσο το ποσό αυτό είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τα 250 δισεκατομμύρια που επενδύθηκαν το περασμένο έτος.