Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες Suzuki, Mazda, και Yamaha παραδέχτηκαν ότι χρησιμοποίησαν ψευδεπίγραφα δεδομένα εκπομπών για να επιθεωρήσουν τα νέα τους οχήματα, αφού η κυβέρνηση διέταξε τη βιομηχανία να αναθεωρήσει τις διαδικασίες της.
Το Υπουργείο Μεταφορών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες παραδέχτηκαν ότι διεξήγαγαν αθέμιτες επιθεωρήσεις μετά την παραπομπή 23 ιαπωνικών κατασκευαστών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών να εξετάσουν τις διαδικασίες επιθεώρησης τους τον Ιούλιο. Η απόφαση λήφθηκε αφότου ανακαλύφθηκαν παρόμοιες κακοτεχνίες στους ελέγχους ποιότητας της Nissan και Subaru.
Οι τρεις εταιρείες δήλωσαν ότι πιστοποίησαν προϊόντα που απέτυχαν στις δοκιμές. Η Suzuki δήλωσε ότι σχεδόν οι μισές από τις 12.819 επιθεωρήσεις νέων αυτοκινήτων που πραγματοποίησε στα τρία εργοστάσιά της ήταν ανεπαρκείς. Ανεπιτυχείς επιθεωρήσεις σημειώθηκαν λιγότερο συχνά στις άλλες δύο εταιρείες, με το 2,1% των 335 μοτοσυκλετών που επιθεωρήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια από τη Yamaha και το 3,8% των 1.875 οχημάτων που επιθεωρήθηκαν από τη Mazda τα τελευταία τέσσερα χρόνια, να αποτυγχάνουν στις δοκιμές, σύμφωνα με το υπουργείο.
Τα αποτελέσματα για τα ιαπωνικά παραρτήματα τριών ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών – των Audi, Volkswagen και Volvo – εκκρεμούν ακόμη, ενώ δεν αναφέρθηκαν παρατυπίες από τις υπόλοιπες 17 εταιρείες, ανέφερε το υπουργείο.
«Τα ατυχή περιστατικά για τόσα πολλά οχήματα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και το αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά», δήλωσε ο πρόεδρος της Suzuki, Τοσιχίρο Σουζούκι, σε συνέντευξη Τύπου, και ζήτησε συγγνώμη από τους πελάτες και τους επιχειρηματικούς συνεργάτες της εταιρείας.
Η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σκανδάλου επιθεώρησης προϊόντων στην Ιαπωνία, που άρχισε να ξετυλίγεται πέρυσι. Οι Ιάπωνες εισαγγελείς κατηγόρησαν το μεγαλύτερο χαλυβουργείο της χώρας, Kobe Steel, για παραποίηση των ελέγχων μίας ευρείας γκάμας προϊόντων εδώ και χρόνια, επηρεάζοντας εκατοντάδες εταιρείες και τις βιομηχανίες αλουμινίου, σωλήνων και εξαρτημάτων για τη συναρμολόγηση αυτοκινήτων, αεροσκαφών, συσκευών και τρένων. Το σκάνδαλο των προϊόντων χάλυβα έχει προκαλέσει μία σειρά αγωγών καθώς και μια έρευνα για παρόμοιο σκάνδαλο στις ΗΠΑ.