Skip to main content

Green Project: Εντυπωσιακές εικόνες από οδοιπορικό στην «πράσινη» Αυστραλία

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2019, στις 8 το βράδυ, η οργάνωση Green Project παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα) και στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2019, το πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό που συνέλεξε κατά τη διάρκεια του διαφορετικού περιβαλλοντικού οδοιπορικού στην Αυστραλία “Platypus trail Μελβούρνη-Περθ: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), Βιόσφαιρες της UNESCO και Αβορίγινες.

To οδοιπορικό  πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Ελλάδα και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και φτάνει και φέτος στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, που γίνεται προορισμός κάθε χρόνο για την παρουσίαση των φωτογραφιών από τις πράσινες διαδρομές της. «Κάθε φωτογραφικός απολογισμός ανά την υφήλιο είναι μια εμπειρία ζωής. Με αυτήν γιορτάζει η Green Project την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Αυτή την εμπειρία αναδεικνύει και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Γίνεται στον χώρο του, συμμέτοχος και συνένοχος στον παγκόσμιο αγώνα που ζητά να αγαπήσουμε τον πλανήτη μας, να τον κάνουμε χαρά για τις επόμενες γενιές και όχι εφιάλτη» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

Την έκθεση επιμελείται ο Γιάννης Τζώρτζης, RPS. Συμμετέχουν οι: Γιάννης Αναστασόπουλος, Κωστής Βάρδας, Σάντυ Βεργίτση, Βαλέρια Καλτεζιώτη, Κασσιανή Καλτεζιώτη, Βασιλική Κασούμη, Άγγελος Κατσάγγελος, Δημήτρης Πατεράκης, Ιάσονας Ταβλάς, Γιάννης Τζώρτζης, και Κατερίνα Χαρτερού και η διάρκειά της θα είναι από 25/6 έως 1/9/2019.

Από τις 5 μέχρι τις 31 Αυγούστου 2018 συγκεντρώθηκαν συγκλονιστικές εικόνες σε ένα εγχείρημα στο έλαβαν μέρος πέντε  πολιτείες ( Τασμανία, Βικτώρια, Νέα Νότια Ουαλία, Νότια Αυστραλία και Δυτική Αυστραλία) και δύο επικράτειες (Επικράτεια της Πρωτεύουσας της Αυστραλίας και η Βόρεια Επικράτεια). 

Συνολικά 11 εθελοντές, επιστήμονες και καλλιτέχνες, κατέγραψαν 41 σημαντικά «πράσινα σημεία ενδιαφέροντος», πήραν 42 συνεντεύξεις, διανύοντας 13.110 χιλιόμετρα με οικολογικά τροχόσπιτα με φωτοβολταϊκά πάνελς πάνω σε χιόνι και πάγο, μέσα από ποτάμια και λάσπη, κοντά σε θαλάσσια οικοσυστήματα, διαμέσου της ερήμου και των άνυδρων περιοχών, τροπικών δασών και άγριας βλάστησης, κατά μήκος αλπικών περιοχών με παγετώνες, κ.α. 

Στις φωτογραφίες αποτυπώνεται η συνύπαρξη εντός των Βιοσφαιρών της UNESCO, των σύγχρονων εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και της παραδοσιακής “περιβαλλοντικής γνώσης” των Αβορίγινων. Η γνωριμία με τις καλές περιβαλλοντικές πρακτικές της Αυστραλίας μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο στην προώθηση αντίστοιχων εφαρμογών στην Ελλάδα, όσο και στην πρόληψη καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές που συγκλόνισαν την Αττική.

naftemporiki.gr