Skip to main content

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες επιμένουν ότι οι πλούσιες χώρες πρέπει να συνεχίσουν να ηγούνται της κλιματικής δράσης

Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της Κίνας, της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας και της Ινδίας συναντήθηκαν στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής για να εδραιώσουν τη συνεργασία τους σε ένα έτος κατά το οποίο ελπίζουν να κερδίσουν παραχωρήσεις από τις πλούσιες χώρες σχετικά με τους κανόνες της Συμφωνίας του Παρισίου.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά τη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι, οι κανόνες που θα διέπουν τη συμφωνία παραμένουν άγραφοι και αμφισβητήσιμοι.

Η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Ινδία και η Κίνα αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα της συνολικής κατανάλωσης άνθρακα. Ως χώρες μεσαίου εισοδήματος, πλήττονται από τη γενικότερη διάκριση μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών στη συμφωνία του Παρισιού.

Οι υπουργοί ζήτησαν να δοθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες μία «ευελιξία» στους κανόνες που απαιτούν από τις χώρες να δημοσιοποιούν τις προσπάθειές τους να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, ενώ ζήτησαν επίσης από τις πλούσιες χώρες να βελτιώσουν τα δικά τους συστήματα αναφοράς και να αναφέρουν πιο ανοιχτά πώς χρηματοδοτούν την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σε όλο τον κόσμο.

Η στασιμότητα στις συνομιλίες τον προηγούμενο μήνα στη Βόννη οδήγησαν τις χώρες να προγραμματίσουν μια νέα συνεδρίαση στην Μπανγκόκ το Σεπτέμβριο, πριν από τη μεγάλη σύνοδο κορυφής στην Πολωνία το Δεκέμβριο.

Σε κοινή τους δήλωση, οι υπουργοί δήλωσαν ότι τα πλούσια κράτη δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους πριν από το Παρίσι σχετικά με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την θεμελίωση οικονομικών ροών ώστε να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες πριν από το 2020.

Γίνεται επίσης αναφορά για την «βαθιά ανησυχία» που προκαλούν οι προσπάθειες των πλούσιων χωρών να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ για το Κλίμα αποφασίζει πώς να διανείμει τη χρηματοδότησή του. Για παράδειγμα πέρυσι, το Ηνωμένο Βασίλειο άσκησε βέτο σε δύο σχέδια στη Νότια Αμερική, αναφέροντας ότι οι χώρες μεσαίου εισοδήματος πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρότερες απαιτήσεις.

«Τέτοιες προσπάθειες ισοδυναμούν με την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισίου και ενδεχομένως θα υπονομεύσουν το επίπεδο φιλοδοξίας των αναπτυσσόμενων χωρών στην παγκόσμια προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής», καταλήγει η δήλωση.