Skip to main content

Η Κομισιόν παραπέμπει έξι χώρες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αποτυχία αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Το Ηνωμένο Βασίλειο, που σύντομα αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και άλλες πέντε χώρες παραπέμφθηκαν για παραβιάσεις της ποιότητας του αέρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Ρουμανία είναι οι υπόλοιπες πέντε χώρες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ισπανία ίσως αντιμετωπίσουν επίσης παρόμοιες κατηγορίες παράβασης, αλλά προς το παρόν οι υποθέσεις τους παραμένουν ανοικτές και δεν έχουν παραπεμφθεί στο δικαστήριο της Ε.Ε.

Το πρόβλημα είναι επίσης ευρύτερο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς 23 από τις 28 χώρες μέλη της Ε.Ε. δεν πληρούν τα πρότυπα ποιότητας του αέρα, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρόβλημα αφορά περισσότερες από 130 πόλεις στην Ευρώπη. Η Βουλγαρία και η Πολωνία, οι οποίες επίσης παρέλειψαν να λάβουν μέτρα, έχουν ήδη παραπεμφθεί.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε., Κάρμενου Βέλα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι οι έξι χώρες δεν κατάφεραν να δράσουν αρκετά γρήγορα.

«Η Επιτροπή έφτασε στο συμπέρασμα ότι τα προτεινόμενα πρόσθετα μέτρα δεν αρκούν για να συμμορφωθούν οι χώρες με τα πρότυπα ποιότητας του αέρα το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε. «Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει αυτά τα έξι κράτη μέλη στο Δικαστήριο της Ε.Ε.», πρόσθεσε.

Το δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο μπορεί να επιβάλει μεγάλα πρόστιμα στις χώρες.

Ο Βέλα, ο οποίος χαρακτήρισε το πρόβλημα της ρύπανσης επείγον και απειλητικό για τη ζωή, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι μπορεί να περιμένουν αρκετά ακόμη χρόνια πριν οι χώρες εφαρμόσουν τα κατάλληλα μέτρα. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε πια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Επιτροπή προτρέπει τις χώρες να δημιουργήσουν κίνητρα για τον τομέα των μεταφορών, της ενέργειας και του γεωργικού τομέα, καθώς και να βελτιώσουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον σχεδιασμό κτιρίων για τη βελτίωση της ρύπανσης.

Ο Βέλα είχε επίσης δώσει στην Ισπανία, την Τσεχία και τη Σλοβακία μια τελευταία ευκαιρία τον Ιανουάριο για να αρχίσουν να συμμορφώνονται με τα πρότυπα της Ε.Ε., κάτι που πράττουν τώρα, όπως δήλωσε.

Τον Ιανουάριο, διαπιστώθηκε ότι οι εννέα χώρες υπερβαίνουν τακτικά τα όρια εκπομπών που έχουν τεθεί για την προστασία από τα μικροσωματίδια και το διοξείδιο του αζώτου. Η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία δεν τηρούσαν τα όρια για το διοξείδιο του αζώτου, ενώ η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία υπερέβησαν τα όρια για τα μικροσωματίδια.

Η Ε.Ε. εκτιμά ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση κοστίζει 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε κόστη υγείας, αλλά αυτό μπορεί να μειωθεί αν τα κράτη μέλη συμμορφωθούν με τα συμφωνημένα όρια εκπομπών.

Σε ολόκληρη την Ε.Ε., τα μικρά σωματίδια ρύπανσης ευθύνονταν για τρεις στους τέσσερις πρώιμους θανάτους από ρύπανση (399.000 από τους 487.600) το 2014, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε.