Skip to main content

Ο πληθυσμός της Γης ξεπέρασε τα 7,5 δισεκατομμύρια

Πάνω από 7,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν πλέον στον πλανήτη, σύμφωνα με την οργάνωση World Population Clock, που χρησιμοποιεί στοιχεία από το Τμήμα Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (ΟΤΓ), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ένας παγκόσμιος πληθυσμός 7,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων έχει επιπτώσεις σε πολλαπλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τον ανεπαρκή εφοδιασμό τροφίμων και της αύξησης της συνολικής κατανάλωσης, προειδοποιεί η φιλανθρωπική οργάνωση Population Matters.

Η αύξηση του πληθυσμού μπορεί να διαιωνίσει τις συνθήκες φτώχειας σε ορισμένες χώρες και να οδηγήσει σε εκμετάλλευση της γης που χρειάζεται η άγρια πανίδα.

«Θα δούμε έντονο ανταγωνισμό για τους συρρικνωμένους πόρους που θα περιλαμβάνουν όχι μόνο τα ορυκτά καύσιμα αλλά και το νερό και το παραγωγικό έδαφος, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές αλλά και για τις βιομηχανίες. Τεράστιες αγορές, όπως η πλειοψηφία της υποσαχάριας Αφρικής, θα κολλήσουν στη φτώχεια και θα δούμε την πολιτική αστάθεια που προκύπτει από τις πιέσεις του υπερπληθυσμού και της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων των πολεμικών συγκρούσεων», δήλωσε ο Άλιστερ Κάρι, επικεφαλής του σχετικού προγράμματος της ΜΚΟ.

Η Κίνα έχει ακόμα τον μεγαλύτερο πληθυσμό, με 1,38 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ακολουθούμενη από την Ινδία 1,34 δισεκατομμύρια. Την πρώτη πεντάδα κλείνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με 326 εκατομμύρια, η Ινδονησία με 263 εκατομμύρια και η Βραζιλία με 211. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια μέχρι το έτος 2056.