Skip to main content

Κακή ποιότητα αέρα σε περισσότερες από 2.000 τοποθεσίες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι σχεδόν 2.000 τοποθεσίες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κακή ποιότητα του αέρα λόγω της υπερβολικής ρύπανσης. Οι πόλεις που επηρεάζονται περισσότερο από τα υψηλά επίπεδα τοξικών αερίων βρίσκονται στην Ουαλία, την Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ένας από τους κύριους παράγοντες ρύπανσης είναι το διοξείδιο του αζώτου, ένα αέριο που θεωρείται από τα πιο επιβλαβή των αστικών ρύπων. Το Κένσινγκτον, το Τσέλσι, το Λιντς και το Ντόνκαστερ παρουσίασαν υψηλά επίπεδα οξειδίου του αζώτου σε μετρήσεις του 2017. Μία από τις κύριες πηγές διοξειδίου του αζώτου είναι οι εκπομπές οχημάτων. Το αέριο αυτό ερεθίζει τους πνεύμονες και δημιουργεί αναπνευστικά προβλήματα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο δήμαρχος του Λονδίνου σήμανε μία προειδοποίηση ρύπανσης, την πρώτη από το περασμένο καλοκαίρι. Η έλλειψη βροχόπτωσης και δυνατών ανέμων, που βοηθούν στην απομάκρυνση επιβλαβών αερίων, ήταν ένας από τους λόγους της έντασης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Αν και η κακή ποιότητα του αέρα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα σε ολόκληρη τη χώρα, το Λονδίνο ετοιμάζει μία σειρά μέτρων για την βελτίωση της κατάστασης στη βρετανική πρωτεύουσα. Ο δήμαρχος ανακοίνωσε τη θέσπιση μιας περιοχής εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών στο κεντρικό Λονδίνο που αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του αέρα, μειώνοντας τις εκπομπές κατά περίπου 45%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη βρετανική ΜΚΟ Φίλοι της Γης, η οποία ζήτησε καλύτερα πρότυπα εκπομπών σε ολόκληρη τη χώρα και κάλεσε τους υπουργούς να προβούν σε πιο αυστηρό κυβερνητικό έλεγχο.

«Είναι απαράδεκτο ότι σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν πάνω από 2.000 τοποθεσίες με ποιότητα του αέρα κάτω από τα όρια ασφαλείας, αφήνοντας εκατομμύρια από εμάς να αναπνέουν επικίνδυνα μολυσμένο αέρα», εξήγησε στον Guardian ένας από τους ερευνητές, ο Σάιμον Μπάουενς.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της άνοιας και ακόμη και των αποβολών. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις βλαβερές συνέπειες  της.