Skip to main content

Τα ωκεάνια ρεύματα της Ανταρκτικής οδεύουν προς κατάρρευση, λέει νέα έκθεση

NASA/Handout via REUTERS

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η επιβράδυνση του ρεύματος του Βόρειου Ατλαντικού θα μπορούσε να προκαλέσει την ψύξη της Ευρώπης.

Το απότομο λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής προκαλεί δραματική επιβράδυνση των βαθιών ωκεάνιων ρευμάτων και θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για το κλίμα, προειδοποιεί νέα έκθεση. Οι ροές των βαθιών υδάτων που καθοδηγούν τα ωκεάνια ρεύματα θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 40% μέχρι το 2050, αναφέρει ομάδα Αυστραλών επιστημόνων.

Τα εν λόγω ρεύματα, όπως αναφέρει το BBC, μεταφέρουν ζωτικής σημασίας θερμότητα, οξυγόνο, άνθρακα και θρεπτικά συστατικά σε όλο τον πλανήτη. Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η επιβράδυνση του ρεύματος του Βόρειου Ατλαντικού θα μπορούσε να προκαλέσει την ψύξη της Ευρώπης.

NASA Earth Observatory/Lauren Dauphin/Handout via REUTERS

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, προειδοποιεί επίσης ότι η επιβράδυνση θα μπορούσε να μειώσει την ικανότητα των ωκεανών να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Η έκθεση περιγράφει πώς το δίκτυο των ωκεάνιων ρευμάτων της Γης οδηγείται εν μέρει από την καθοδική κίνηση του ψυχρού, πυκνού αλμυρού νερού προς τον πυθμένα της θάλασσας κοντά στην Ανταρκτική. Καθώς όμως το γλυκό νερό από το παγωμένο κάλυμμα λιώνει, το θαλασσινό νερό γίνεται λιγότερο αλμυρό και πυκνό και η κίνηση προς τα κάτω επιβραδύνεται.

Επιβράδυνση των ωκεάνιων ρευμάτων περισσότερο από 40% τα επόμενα 30 χρόνια

Αυτά τα βαθιά ωκεάνια ρεύματα, ή «ανατροπές», στο βόρειο και νότιο ημισφαίριο ήταν σχετικά σταθερά για χιλιάδες χρόνια, λένε οι επιστήμονες, αλλά τώρα διαταράσσονται από την αύξηση της θερμοκρασίας. «Η μοντελοποίηση μας δείχνει ότι αν οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχιστούν με τον τρέχοντα ρυθμό, τότε οι ανατροπές της Ανταρκτικής θα επιβραδυνθούν κατά περισσότερο από 40% τα επόμενα 30 χρόνια – και σε μια πορεία που φαίνεται να οδεύει προς την κατάρρευση», σημείωσε ο επικεφαλής της μελέτης Matthew England. «Αν οι ωκεανοί είχαν πνεύμονες, αυτός θα ήταν ένας από αυτούς», τόνισε ο England, ωκεανογράφος στο πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας του Σίδνεϊ, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η Δρ Adele Morrison, η οποία συνέβαλε στην έκθεση, εξήγησε ότι καθώς η κυκλοφορία των υδάτων στους ωκεανούς επιβραδύνθηκε, το νερό στην επιφάνεια έφθασε γρήγορα στην ικανότητα απορρόφησης άνθρακα και στη συνέχεια δεν αντικαταστάθηκε από μη κορεσμένο σε άνθρακα νερό από μεγαλύτερα βάθη.

Η μελέτη του Άτλαντα του 2018 διαπίστωσε ότι το σύστημα κυκλοφορίας του Ατλαντικού Ωκεανού ήταν πιο αδύναμο από ό,τι ήταν για περισσότερα από 1.000 χρόνια και είχε αλλάξει σημαντικά τα τελευταία 150 χρόνια. Πρότεινε ότι οι αλλαγές στη ζώνη μεταφοράς που μοιάζει με τη μεσημβρινή ανατρεπτική κυκλοφορία του Ατλαντικού (Amoc) θα μπορούσαν να ψύξουν τον ωκεανό και τη βορειοδυτική Ευρώπη και να επηρεάσουν τα οικοσυστήματα της βαθιάς θάλασσας. Μια εντυπωσιακή απεικόνιση της διακοπής της λειτουργίας του Amoc προβλήθηκε στην ταινία του 2004 The Day After Tomorrow.

Τοπογραφικός χάρτης των Σκανδιναβικών Θαλασσών και των υποπολικών λεκανών με τα επιφανειακά ρεύματα (συμπαγείς καμπύλες) και τα βαθιά ρεύματα (διακεκομμένες καμπύλες) που αποτελούν τμήμα της μεσημβρινής ανατρεπτικής κυκλοφορίας του Ατλαντικού. Τα χρώματα των καμπυλών υποδηλώνουν κατά προσέγγιση τις θερμοκρασίες/Wikipedia

Οι επιστήμονες ξόδεψαν 35 εκατομμύρια ώρες υπολογισμού σε διάστημα δύο ετών για να δημιουργήσουν τα μοντέλα τους, τα οποία υποδηλώνουν ότι η κυκλοφορία των βαθιών υδάτων στην Ανταρκτική θα μπορούσε να επιβραδυνθεί με διπλάσιο ρυθμό από τον ρυθμό μείωσης στον Βόρειο Ατλαντικό.

«Είναι εκπληκτικό να βλέπουμε ότι αυτό συμβαίνει τόσο γρήγορα», δήλωσε ο κλιματολόγος Άλαν Μιξ από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, συν-συγγραφέας της τελευταίας αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). «Φαίνεται να μπαίνει σε κίνηση αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι είδηση για τα πρωτοσέλιδα», δήλωσε στο Reuters.

Η επίδραση των λιωμένων υδάτων της Ανταρκτικής στα ωκεάνια ρεύματα δεν έχει ακόμη ληφθεί υπόψη στα μοντέλα της IPCC για την κλιματική αλλαγή, αλλά θα είναι «σημαντική», δήλωσε ο καθηγητής England.

naftemporiki.gr