Skip to main content

Βραζιλία: Ακτινοβολία γάμμα για τη στείρωση των κουνουπιών που μεταδίδουν τον ιό Ζίκα

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα δοκιμάσει να αποστειρώσει εκατομμύρια αρσενικά κουνούπια μέσω ακτινοβολίας με ακτίνες γάμμα, προκειμένου να σταματήσει την εξάπλωση του επικίνδυνου ιού Ζίκα, σύμφωνα με το Reuters.

Η μέθοδος προβλέπει πρώτα την εκκόλαψη 12 εκατομμυρίων αρσενικών κουνουπιών ανά εβδομάδα, στη συνέχεια την αποστείρωσή τους με έκθεση σε ακτινοβολία γάμμα, και τελικά την απελευθέρωσή τους σε συγκεκριμένες περιοχές. Εκεί, τα στείρα αρσενικά θα ζευγαρώσουν με άγρια ​​θηλυκά, που στη συνέχεια θα επωάσουν μη γόνιμα αυγά που δε θα παράγουν νέα κουνούπια.

Η προσέγγιση αυτή έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του πληθυσμού των μυγών στη Μαδέιρα, ένα νησί στα ανοικτά της Πορτογαλίας, καθώς και άλλα γεωργικά παρασιτικά έντομα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Εάν η Βραζιλία εγκρίνει το σχέδιο, ο ΙΑΕΑ θα μεταφέρει τις κατάλληλες συσκευές στο Ζουαζέιρο, μία πόλη στη βορειοανατολική Βραζιλία.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα εφαρμόσει πρώτα ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα σε περίπου δέκα πόλεις κοντά στο Ζουαζέιρο. Αν αυτό στεφθεί με επιτυχία, τότε θα απελευθερώσουν τα στείρα κουνούπια σε μια ευρύτερη περιοχή, πιθανότατα με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα (drones).

Αν και ερευνητές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, ακόμη δεν τα έχουν καταφέρει, και είναι ακόμα άγνωστο πότε θα είναι έτοιμο. Εν τω μεταξύ, ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλη τη Βραζιλία και άλλες περιοχές της Νότιας Αμερικής, και οι περιπτώσεις μικροκεφαλίας, που πιστεύεται ότι συνδέονται με τον ιό Ζϊκα συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η νέα προσέγγιση είναι άγνωστο αν θα είναι απόλυτα αποτελεσματική, αλλά οι Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι είναι απελπισμένοι να περιορίσουν το ξέσπασμα του ιού, ειδικά καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016, που θα διεξαχθούν τον Αύγουστο στην Βραζιλία.