Skip to main content

Δασμοί: Επιδεινώνονται οι προοπτικές παγκόσμιου εμπορίου

REUTERS/Nacho Doce

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προειδοποιεί

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Καμπανάκι για τις προοπτικές του παγκόσμιου εμπορίου χτύπησε (και) ο ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου), λόγω των δασμών Τραμπ.

«Οι προοπτικές για το παγκόσμιο εμπόριο έχουν επιδεινωθεί απότομα λόγω της αύξησης των δασμών και της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής», ανέφερε ο ΠΟΕ στην τελευταία έκθεσή του “Global Trade Outlook and Statistics”.

Συμπεριλαμβανομένης της 90ήμερης αναστολής των «αμοιβαίων δασμών», ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου εμπορευμάτων αναμένεται τώρα να μειωθεί κατά 0,2% το 2025, προτού σημειώσει μια «μέτρια» ανάκαμψη της τάξης του 2,5% το 2026.

Η μείωση αναμένεται μάλιστα να είναι ιδιαίτερα απότομη στη Βόρεια Αμερική, όπου οι εξαγωγές προβλέπεται να μειωθούν κατά 12,6% φέτος.

Ο ΠΟΕ προειδοποίησε επίσης ότι υπάρχουν «σοβαροί καθοδικοί κίνδυνοι», συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής «αμοιβαίων» δασμών και μιας ευρύτερης διάχυσης της πολιτικής αβεβαιότητας, «η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη εντονότερη μείωση κατά 1,5% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών», πλήττοντας ιδιαίτερα τις εξαγωγικά προσανατολισμένες, λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Υπάρχουν πάντως διαφορές από περιοχή σε περιοχή. Στην πρόβλεψη, η Βόρεια Αμερική χάνει πλέον 1,7 ποσοστιαίες μονάδες από την παγκόσμια αύξηση του εμπορικού εμπορίου το 2025, μετατρέποντας το συνολικό ποσοστό σε αρνητικό.

Αντιθέως η Ασία και η Ευρώπη συνεχίζουν να συμβάλλουν θετικά, με τη συμβολή ωστόσο της Ασίας να μειώνεται στο μισό και να φτάνει τις 0,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.