Skip to main content

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει εισιτήριο εισόδου στους τουρίστες

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον υπερ-τουρισμό

Η Βενετία έγινε η πρώτη πόλη στην κόσμο, που χρεώνει ένα ποσό στους τουρίστες, που την επισκέπτονται, στο πλαίσιο των προσπαθειών να γίνει πιο φιλική και βιώσιμη για τους μόνιμους κατοίκους της.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, που τέθηκε από σήμερα, 25 Απριλίου, σε ισχύ, προβλέπει τέλος ύψους 5 ευρώ για τους ημερήσιους ταξιδιώτες στην πόλη, μία από τις ιστορικές και όμορφες της Ευρώπης.

Όπως μεταδίδει το CNBC, oι εργαζόμενοι του δήμου εθεάθησαν να ελέγχουν τα εισιτήρια των ημερήσιων ταξιδιωτών έξω από το μπροστινό μέρος του σιδηροδρομικού σταθμού Santa Lucia. Είχαν στηθεί πινακίδες για να προειδοποιούν τους τουρίστες για το πρόγραμμα.

Τα πρόστιμα και οι εξαιρέσεις

Η χρέωση ισχύει για τουρίστες που φτάνουν μεταξύ 8:30 π.μ. τοπική ώρα και 4 μ.μ., ενώ η πρόσβαση είναι δωρεάν εκτός αυτών των ωρών. Οι ημερήσιοι ταξιδιώτες που δεν καταβάλλουν το τέλος αντιμετωπίζουν πρόστιμα από 50 έως 300 ευρώ.

Οι ταξιδιώτες που διανυκτερεύουν εντός του δήμου της Βενετίας εξαιρούνται από τη χρέωση, αλλά πρέπει να έχουν κωδικό QR για να περάσουν από τις πύλες που βρίσκονται στα κύρια σημεία πρόσβασης της πόλης. Σύμφωνα με το Reuters έχει δημιουργηθεί και ένα περίπτερο για επισκέπτες χωρίς πρόσβαση σε smartphone.

«Θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής»

Ο δήμαρχος της πόλης, Λουίτζι Μπρουνιάρο, τόνισε στα social media πρόσφατα πως πρόκειται για ένα σημαντικό πείραμα, που θα μπορούσε να δείξει και σε άλλες πόλεις τον δρόμο, αφού δεν είναι μόνο η Βενετία που υποφέρει από υπερ-τουρισμό.

«Μέσω αυτού του μέτρου θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής στη Βενετία, να την καταστήσουμε πιο ασφαλή, πιο καθαρή και με περισσότερες υπηρεσίες, ώστε να εγγυηθούμε ηρεμία στους κατοίκους και τους επισκέπτες της» έγραψε σε ανάρτησή του στο X.

«Με θάρρος και χαμόγελο, θέλουμε να δώσουμε ένα μέλλον στη Βενετία, το οποίο αύριο θα είναι στα χέρια των παιδιών μας. Αυτή η πόλη πάντα παραμένει ανοιχτή και είστε όλοι ευπρόσδεκτοι, χωρίς να αποκλείεται κανείς. Σας περιμένουμε!».