Skip to main content

Κέλεχερ (UBS): Δεν ισχύει ότι η τράπεζα είναι «πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει»

Ο πρόεδρος του Ομίλου UBS Κολμ Κέλεχερ δήλωσε την Τετάρτη ότι η ελβετική τράπεζα «δεν είναι πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει», καθώς επέκρινε τις προτάσεις της ελβετικής κυβέρνησης για ενίσχυση των κεφαλαιακών της απαιτήσεων.

Ο Κέλεχερ εκφώνησε μια ομιλία κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της UBS – η πρώτη  που πραγματοποιήθηκε από τότε που η τράπεζα ολοκλήρωσε την εξαγορά της Credit Suisse το περασμένο καλοκαίρι.

«Η UBS δεν είναι “πολύ μεγάλη για να αποτύχει”. Η UBS είναι μια από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη, με βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο και αντίστοιχο ισολογισμό χαμηλού κινδύνου», δήλωσε ο Κέλεχερ.

Σημείωσε ότι το παράδειγμα της Credit Suisse, η οποία κατέρρευσε τον Μάρτιο του 2023 μετά από χρόνια σκανδάλων και αποτυχιών στη διαχείριση κινδύνων, έδειξε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ρυθμιστική λύση για ένα διαλυμένο επιχειρηματικό μοντέλο».

*Ο όρος too big to fail αναφέρεται σε μια οντότητα τόσο σημαντική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που μια κυβέρνηση δεν θα επέτρεπε να χρεοκοπήσει λόγω της σοβαρότητας των οικονομικών επιπτώσεων.

Μετά τη διάσωση της Credit Suisse, η UBS περιμένει να ακούσει πώς οι αρχές θα εμποδίσουν από τον κίνδυνο να καταρρεύσει και η μόνη εναπομείνασα μεγάλη τράπεζα της χώρας.

Η ελβετική κυβέρνηση δημοσίευσε αυτό το μήνα τις συστάσεις της για την επιτήρηση των τραπεζών που είναι «too big to fail», οι οποίες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την UBS με αυστηρότερους ρυθμιστικούς κανόνες.

Σε μια έκθεση αρκετών εκατοντάδων σελίδων, το τμήμα των κεφαλαιακών απαιτήσεων θα εξεταστεί ιδιαίτερα προσεκτικά, με την UBS να πρέπει ενδεχομένως να βρει δεκάδες δισεκατομμύρια επιπλέον δολάρια για να διασφαλιστεί από μια κατάρρευση τύπου Credit Suisse.