Skip to main content

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ άσκησε έφεση στην πρωτόδικη καταδίκη του σε 25 χρόνια κάθειρξη

REUTERS/Eduardo Munoz/File Photo

Εκτός από τα 25 χρόνια κάθειρξης, επιβλήθηκε στον Μπάνκμαν-Φράιντ και πρόστιμο 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ο έκπτωτος «σούπερ σταρ» των κρυπτονομισμάτων, Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ, άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης καταδίκης του σε 25 χρόνια κάθειρξη, με την κατηγορία της κλοπής περίπου 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον, ανταλλακτηρίου του, FTX.

Όπως ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ, ο 30χρονος, που κατάφερε να κατακτήσει τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων μέσα σε λίγους μήνες, άσκησε έφεση, που του κόστισε 605 δολάρια.

Εκτός από τα 25 χρόνια κάθειρξης, επιβλήθηκε στον Μπάνκμαν-Φράιντ και πρόστιμο 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων – τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αντισταθμιστούν πιθανές απώλειες των πελατών του FTX.

Ο νεαρός δισεκατομμυριούχος χρησιμοποίησε άλλωστε τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών της πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, για να πραγματοποιήσει επικίνδυνες συναλλαγές μέσω της θυγατρικής του εταιρείας Alameda, να αγοράσει ακίνητα ή να κάνει δωρεές. Αλλά στις αρχές Νοεμβρίου 2022, αποκαλύφθηκε ότι ένα σημαντικό μέρος των περιουσιακών στοιχείων της Alameda αποτελούνταν από ένα κρυπτονόμισμα που δημιουργήθηκε από την FTX, το FTT, το οποίο προκάλεσε την κατάρρευση αυτού του ψηφιακού νομίσματος. Με την επιφύλαξη μαζικών αιτημάτων ανάληψης από πανικόβλητους πελάτες, το FTX κατέρρευσε τον Νοέμβριο του 2022. Ωστόσο, τη στιγμή της κατάθεσης της πτώχευσής του, έλειπαν περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι εκκαθαριστές του ομίλου έχουν ήδη ανακτήσει περίπου 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και σχεδιάζουν να αποζημιώσουν πλήρως τους πελάτες.

Από την πλευρά του, ο πρώην φοιτητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), ο οποίος δεν κατηγορήθηκε ποτέ για προσωπικό πλουτισμό, κατάφερε να διατηρήσει, μέχρι τέλους, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε μετοχές FTX, αλλά η αξία τους έχει εξατμιστεί.

Ο νεαρός δισεκατομμυριούχος με την ιδιότροπη εμφάνιση αναγνώρισε μεν ότι «έγιναν λάθη, αλλά ποτέ δεν δήλωσε μεταμέλεια για το ότι διέπραξε ένα τρομερό έγκλημα».