Skip to main content

Ευρωζώνη: Σημαντική μείωση των εταιρικών δανείων

EPA/RONALD WITTEK

Οι τράπεζες αναμένουν τώρα πιο μέτρια μείωση της ζήτησης για εταιρικά δάνεια για την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου

Η ζήτηση για εταιρικά δάνεια στην ευρωζώνη μειώθηκε σημαντικά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, καθώς τα υψηλά επιτόκια και οι χαμηλότερες επενδύσεις μεταξύ των εταιρειών περιόρισαν τον δανεισμό, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι στην προηγούμενη έρευνα, η ζήτηση για εταιρικά δάνεια  αναμενόταν να σταθεροποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024. Οι τράπεζες αναμένουν τώρα πιο μέτρια μείωση της ζήτησης για εταιρικά δάνεια για την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου.

«Ο συνολικός δανεισμός δεν έχει ακόμη ανακάμψει. Ως εκ τούτου, οι επενδύσεις θα παραμείνουν υποτονικές τους επόμενους μήνες και η αυστηρή νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να έχει περιοριστική επίδραση», σχολίασε ο οικονομολόγος Μπερτ Κόλιν από την ING. Ως εκ τούτου, οι επενδύσεις θα παραμείνουν υποτονικές τους επόμενους μήνες και η αυστηρή νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να έχει περιοριστική επίδραση. «Για την ΕΚΤ, αυτό σημαίνει ότι η χαλάρωση των επιτοκίων θα είναι σημαντική για την ανάκαμψη των επενδύσεων το δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο Κόλιν.

Χειρότερες συνθήκες χρηματοδότησης

Για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η ΕΚΤ διατηρεί από τον Σεπτέμβριο το επιτόκιο καταθέσεων στο επίπεδο ρεκόρ 4,00%, γεγονός που επιβραδύνει μεν την άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή, αλλά δημιουργεί χειρότερες συνθήκες χρηματοδότησης στην οικονομία.

Σύμφωνα με την έρευνα για τις πιστώσεις, οι τράπεζες έκαναν ελαφρώς αυστηρότερους κανόνες για την έκδοση εταιρικών δανείων το πρώτο τρίμηνο. «Η σημαντική σωρευτική σύσφιξη από το 2022, μαζί με την αδύναμη ζήτηση, συνέβαλαν στην απότομη πτώση του ρυθμού αύξησης των εταιρικών δανείων», ανέφερε η ΕΚΤ.

Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, οι τράπεζες έχουν χαλαρώσει τα κριτήρια δανεισμού για ιδιωτικά στεγαστικά δάνεια, για πρώτη φορά από το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στον ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών. Αναμένεται πλέον ότι τα κριτήρια δανεισμού για τα ακίνητα θα παραμείνουν σταθερά το δεύτερο τρίμηνο.

Η αύξηση του δανεισμού για αγορές ιδιωτικών κατοικιών θα μπορούσε να δείξει αρχικά σημάδια ανάκαμψης από τα σημερινά χαμηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, ανέφερε η ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη και αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια, αλλά ταυτόχρονα θα ανοίξει την πόρτα για μια επικείμενη πρώτη μείωση τον Ιούνιο.

Διαβάστε επίσης:

ΤτΕ: Οι τράπεζες χαλάρωσαν τα κριτήρια χορήγησης δανείων σε νοικοκυριά