Skip to main content

Το αφεντικό της Boeing παραιτείται από μπόνους άνω των 2,5 εκατ. ευρώ

REUTERS/David Ryder/File Photo

Ο Ντέιβιντ Κάλουν έλαβε βασικό μισθό 1,4 εκατ. δολαρίων (1,3 εκατ. ευρώ) το 2023

Ο CEO της πολύπαθης Boeing, Ντέιβ Κάλουν, έλαβε πέρυσι αποζημίωση ύψους 33 εκατ. δολαρίων, κυρίως από μετοχές, αλλά παραιτήθηκε από ένα μπόνους περίπου 3 εκατ. δολαρίων σε μετρητά και παίρνει λιγότερες μετοχές φέτος, στον απόηχο της παρ’ ολίγον τραγωδίας στις 5 Ιανουαρίου με το Boeing 737MAX της Alaska Airlines.

Στην αναταραχή που ακολούθησε το ατύχημα της Alaska Airlines, ο Κάλουν αρνήθηκε να λάβει το ετήσιο μπόνους συμμετοχής στα κέρδη. Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών έλαβε πάνω από 30 εκατ. ευρώ ως αμοιβή το 2023.

Ο Κάλουν και άλλα ανώτερα στελέχη θα λάβουν bonus μετοχών για το 2024 που είναι περίπου 22% κάτω από τους αρχικούς στόχους. Το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί με μείωση περίπου 3,75 εκατομμυρίων δολαρίων για τον ίδιο. Ο διευθύνων σύμβουλος παραιτήθηκε επίσης από ένα μπόνους 2,8 εκατ. δολαρίων για το 2023.

Η αποζημίωση του πάντως για το 2023 ανήλθε σε 32,8 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένου 1,4 εκατ. δολαρίων σε μισθό και μετοχές που αποτιμήθηκαν σε 30,2 εκατ. δολάρια. Η αμοιβή του ανήλθε σε 22,6 εκατομμύρια δολάρια το 2022, συμπεριλαμβανομένων 17 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετοχές και δικαιώματα προαίρεσης.

Boeing: Αποχωρεί ο CEO εν μέσω της σφοδρής κρίσης με τα 737 Max – Σε αναζήτηση νέας ηγεσίας

Ο Κάλουν θα αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στα τέλη του έτους στο πλαίσιο μίας ευρύτερης αναδιάρθρωσης με αλλαγές και σε άλλες κορυφαίες θέσεις.

Άμεση θα είναι η αποχώρηση του επικεφαλής επιβατικών αεροσκαφών, Στάνλεϊ Ντιλ, ενώ ο πρόεδρος του ΔΣ, Λάρι Κέλνερ, δεν θα επιδιώξει επανεκλογή. Ο Στιβ Μόλενκοπφ, πρώην CEO της Qualcomm, θα αναλάβει πρόεδρος του ΔΣ και θα ηγηθεί της αναζήτησης του επόμενου διευθύνοντος συμβούλου.