Skip to main content

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

Τον Φεβρουάριο, το Euribor 12μήνου είχε κλείσει στο 3,671

Ανοδικά κινήθηκε το Euribor 12μήνου και τον Μάρτιο, καθώς αναμένεται να κλείσει στο 3,72%, καθώς καθυστερούν οι μειώσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τον Φεβρουάριο, το Euribor 12μήνου είχε κλείσει στο 3,671 μετά  από αρκετές μηνιαίες πτώσεις το 2023 και τον Ιανουάριο του 2024.

Η πορεία του Euro Interbank Offered Rate (διατραπεζικό επιτόκιο καταθέσεων), όπως είναι η πλήρης ονομασία του Euribor, με το οποίο δανείζει η μία τράπεζα την άλλη στην ευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά, αποτελεί το επιτόκιο αναφοράς για πάρα πολλές συναλλαγές, όπως στα στεγαστικά δάνεια και φυσικά αφορά χιλιάδες δανειολήπτες.

Για την ιστορία, οι τράπεζες δανείζουν χρήματα στη δική τους αγορά με διαφορετικούς όρους, γι’ αυτό και υπάρχουν πολλά επιτόκια Euribor. Από το Euribor μιας εβδομάδας έως το Euribor 12μήνου, που είναι το κύριο σημείο αναφοράς για τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια.

Το μέλλον του Euribor θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη του πληθωρισμού και την οικονομία της ευρωζώνης. Εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει το προσεχές διάστημα, η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκιά της από τον Ιούνιο, οδηγώντας σε χαμηλότερο Euribor.

Το Euribor διαμορφώνεται, υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, με βάση επιτοκιακά στοιχεία, για κάθε διάρκεια κατάθεσης, που συνεισφέρουν 42 τράπεζες σε καθημερινή βάση.