Skip to main content

Τράπεζα της Αγγλίας: Σταθερά τα επιτόκια, αλλά «χαλαρώνουν» τα γεράκια

Πότε αναμένεται να έρθει η πρώτη μείωση των επιτοκίων

Δύο από τα πιο θορυβώδη «γεράκια» της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒoE) έκαναν σήμερα μία στροφή «χαλάρωσης», αποσύροντας το αίτημά τους για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Πρόκειται για την Κάθριν Μαν και τον Τζόναθαν Χάσκελ, που υπερψήφισαν την πρόταση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια στα υψηλά 16 ετών του 5,25%. Ήταν η πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση στην οποία τα επιτόκια της BoE διατηρούνται σταθερά για να ακολουθήσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αργότερα μέσα στο έτος. Η απόφαση ελήφθη με 8 ψήφους υπερ και μία κατά, αφού ένα μέλος ήθελε μείωση των επιτοκίων.

Είναι η πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2021 που κανένα μέλος της αρμόδιας Επιτροπής της BoE δεν τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων. Και αυτό είναι η πρώτη ένδειξη ότι η βρετανική κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται σιγά – σιγά και εκείνη να μπει στον χορό της μείωσης των επιτοκίων, που άνοιξε σήμερα πρώτη η SNB της Ελβετίας.

Πόσο γρήγορα θα έρθει η μείωση;

Ο διοικητής της BoE, Άντριου Μπέιλι, πάντως παρατήρησε ότι η τράπεζα «δεν είναι ακόμη στο σημείο να μπορεί να μειώσει τα επιτόκια». Όπως εξήγησε θα εξετάζονται συνεχώς όλα τα δεδομένα ώστε να αποφασιστεί για πόσο ακόμη τα επιτόκια θα πρέπει να μείνουν σταθερά στα σημερινά επίπεδα.

Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός έχει εμφανίσει ραγδαία αποκλιμάκωση και πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι σύντομα θα υποχωρήσει κάτω και από τον στόχο του 2%. Οι αγορές ανεβάζουν σε λίγο πάνω από 50% τις πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο και στο 100% για μείωση έως τον Αύγουστο.