Skip to main content

Άνοιξε ο χορός της μείωσης των επιτοκίων: Η Ελβετία έκανε πρώτη το βήμα

Με τον πληθωρισμό να έχει υποχωρήσει κάτω του 2% η Ελβετία άνοιξε τον χορό της χαλάρωσης

Σε μία κίνηση – έκπληξη για τους περισσότερους αναλυτές, η SNB της Ελβετίας έγινε η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα στον πλανήτη που μειώνει τα επιτόκια, ύστερα από έναν άκρως επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,5%, επισημαίνοντας ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από το 2% για το προσεχές διάστημα. Αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν διατήρηση του επιτοκίου στο 1,75%. Οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι περίμεναν επίσης ότι η πρώτη μείωση θα έρθει τον Ιούνιο. Στις αρχές του καλοκαιριού βλέπουν εξάλλου να ανοίγει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τις Fed, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Τράπεζα της Αγγλίας.

Ποιοι και γιατί προέβλεψαν σωστά την κίνηση

Ωστόσο υπήρχαν ορισμένοι αναλυτές που είχαν προβλέψει σωστά την κίνηση της νομισματικής αρχής της Ελβετίας. Οικονομολόγοι των Barclays, Citigroup και Julius Baer θεωρούσαν ότι οι πιθανότητες να αποφασιστεί σήμερα η μείωση των επιτοκίων ήταν αρκετά υψηλές. Θύμιζαν δε πως η SNB ήταν η κεντρική τράπεζα που πριν από περίπου δύο χρόνια είχε πρώτη προβεί σε…αύξηση των επιτοκίων για να δώσει τη μάχη της κατά του πληθωρισμού, με τις άλλες μεγάλες νομισματικές αρχές του πλανήτη να ακολουθούν αργότερα.

Ο βασικός παράγοντας που οδήγησε στην απόφαση είναι βεβαίως η ραγδαία αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών καταναλωτή, στο 1,2% τον Φεβρουάριο. Η SNB υπολογίζει πλέον ότι ο μέσος πληθωρισμός το 2024 θα υποχωρήσει στο 1,4% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,9%. Τον βλέπει δε ακόμη χαμηλότερα, στο 1,2%, το 2025 (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,6%).

Η απόφαση για μείωση των επιτοκίων αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στο ελβετικό φράγκο, που έχει ήδη υποτιμηθεί 4% έναντι του ευρώ φέτος. 

Γιατί οι τράπεζες γυρίζουν την πλάτη στο ελβετικό φράγκο

Τα επόμενα βήματα

Στον απόηχο της απόφασης αναλυτές της Capital Economics περιμένουν ακόμη δύο μειώσεις από την SNB μέσα στο έτος. «Με την κεντρική τράπεζα να αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, είναι λογικό να περιμένουμε περισσότερες μειώσεις στο κόστος δανεισμού» σημειώνουν.

Καθώς η SNB συνεδριάζει μία φορά το τρίμηνο και όχι μία φορά τον μήνα όπως η ΕΚΤ και η FED, οι επόμενες μειώσεις δεν θα έρθουν άμεσα. Θα χρειαστεί ένα διάστημα να δει η κεντρική τράπεζα πώς αποδίδει η πρώτη μείωση και στη συνέχεια πιθανότατα θα μειώσει τα επιτόκια στις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι χθες η Fed έδωσε επίσης «σήμα» για τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στη χρονιά, ενώ μεγάλη μερίδα αναλυτών πιστεύει ότι αναλόγως θα κινηθεί και η ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, σε χθεσινή παρέμβασή της, είπε «μία τον Ιούνιο και… βλέπουμε».