Skip to main content

Η κεντρική τράπεζα των… κεντρικών τραπεζών «βλέπει» μεγάλες μειώσεις επιτοκίων φέτος

REUTERS/Hollie Adams

Ποια υπολογίζει η BIS ότι θα είναι τα επόμενα βήματα από Fed, EKT και κεντρικές τράπεζες Αγγλίας και Ιαπωνίας

Η Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να σημειώσουν «τεράστια πρόοδο» στη μείωση επιτοκίων εντός του έτους, εκτιμά η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), γνωστή και ως κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών.

Μιλώντας στο CNBC ο Αγκούστιν Κάρστενς, γενικός διευθυντής της BIS, είπε ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν πετύχει μέχρι στιγμής πολύ σημαντικά επιτεύγματα στη μείωση του πληθωρισμού για αυτό και έχουν τη δυνατότητα σύντομα να κάνουν στροφή σε πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.

«Αν όλα πάνε καλά, πιστεύω, σίγουρα μέσα στη χρονιά, θα δούμε τεράστια πρόοδο στη χαλάρωση, ειδικά προς το δεύτερο μισό του έτους», είπε ο Κάρστενς. Προειδοποίησε πάντως ότι το «τελευταίο μίλι» στον δρόμο προς τη μείωση του πληθωρισμού θα είναι και το πιο δύσκολο.

«Έχει ολοκληρωθεί η σύσφιξη της πολιτικής, αλλά οι επιπτώσεις στην υπόλοιπη οικονομία είναι συνεχιζόμενες. Η αβεβαιότητα έχει να κάνει με το πόσο ισχυρές οι επιπτώσεις αυτές θα είναι» σημείωσε. «Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι πολύ παρατηρητικές σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού έως ότου η δουλειά τους έχει πραγματικά τελειώσει» πρόσθεσε.

Τα επόμενα βήματα από ΕΚΤ, FED και Τράπεζα της Αγγλίας

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την πορεία των επιτοκίων. Η ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Μαρτίου διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και έδωσε σήμα ότι η πρώτη μείωση θα έρθει τον Ιούνιο, αφού αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για την ανάπτυξη. Η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να ρίξουν περισσότερο φως στα σχέδιά τους κατά τις συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη τα στοιχεία έδειξαν υψηλότερο των εκτιμήσεων πληθωρισμό στις ΗΠΑ και οδήγησαν μερίδα αναλυτών στο να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για τις μειώσεις επιτοκίων. JP Morgan και Goldman Sachs βλέπουν πλέον τη Fed να προχωρά μόνο σε 3 μειώσεις επιτοκίων από τον Ιούνιο και έπειτα.

Από τον ίδιο μήνα υπολογίζεται ότι θα αρχίσει η μείωση των επιτοκίων και από την Τράπεζα της Αγγλίας – η οποία ωστόσο στο σύνολο της χρονιάς θα μπορούσε να προβεί σε 5 συνολικά μειώσεις, της τάξης των 25 μονάδων βάσης έκαστη.

Κόντρα στο ρεύμα η Ιαπωνία

Στον αντίποδα η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια αύριο, Τρίτη, εγκαταλείποντας την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων που είχε κρατήσει επί σχεδόν δύο δεκαετίες.