Skip to main content

Ε.Ε: Απαλλάσσονται οι μικροί αγρότες από τις κυρώσεις και τους ελέγχους της ΚΑΠ

REUTERS/Henning Bagger/Scanpix/Files

H πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εφαρμοστεί αναδρομικά, από τις αρχές του 2024

Με τα τρακτέρ και τις αγροτικές διαμαρτυρίες να αντηχούν ακόμη στο Μέγαρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες αλλά και σε πολλές χώρες, η Κομισιόν αποφάσισε να προτείνει μια νέα πρωτοβουλία για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει λοιπόν την απόσυρση των περιβαλλοντικών ελέγχων και των κυρώσεων που προβλέπει η Κοινή Αγροτική Πολιτική για τους μικρούς αγρότες στην ΕΕ , αλλά και τη μείωση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Η αναθεώρηση που προτείνεται είναι να εξαιρεθούν οι αγρότες με γεωργικές εκμεταλλεύσεις μικρότερες από 10 εκτάρια (40 στρέμματα) από τους ελέγχους και την εκπλήρωση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων της ΚΑΠ. Το θέμα συζήτησε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Πολωνό Πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ.

Η πρόταση θα έχει «πραγματικό και άμεσο αντίκτυπο στους μικρούς αγρότες της ΕΕ», διαβεβαίωσε η φον ντερ Λάιεν. Οπως εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εφαρμοστεί αναδρομικά, από τις αρχές του 2024. «Στην πράξη θα σημαίνει ότι οι αγρότες θα ενθαρρυνθούν να διατηρήσουν μη παραγωγικές εκτάσεις, αλλά χωρίς να φοβούνται απώλεια εισοδήματος εάν δεν είναι σε θέση να το κάνουν», είπε η φον ντερ Λάιεν.

Οι Ευρωπαίοι αγρότες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες αβεβαιότητες, λόγω του αυξανόμενου κόστους παραγωγής αλλά και γεωπολιτικών γεγονότων, όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Πρέπει να υποστηρίξουμε περαιτέρω τους αγρότες σε αυτό το πλαίσιο, με νομοθετικές προτάσεις για την μεγαλύτερη ελάφρυνση του διοικητικού φόρτου για τους αγρότες της ΕΕ και την παροχή στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία για τη συμμόρφωση με ορισμένες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, χωρίς να μειωθεί η φιλοδοξία επίτευξης των στόχων για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος από γεωργική πολιτική της ΕΕ» δήλωσε στη «Ναυτεμπορική» ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Οι προτάσεις της Επιτροπής αποτελούν άμεση απάντηση στα αιτήματα που υποβλήθηκαν από τις οργανώσεις των αγροτών», πρόσθεσε.

Απαγόρευση προϊόντων από τη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο θέσπισης περιορισμών στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή θα υποβάλει σύντομα πρόταση.