Skip to main content

Ο θετικός και ρεαλιστικός αναπτυξιακός στόχος της Κίνας

Οι αγρότες είναι απασχολημένοι με τη συλλογή ανοιξιάτικου τσαγιού με μηχανές στον κήπο τσαγιού Σενόνγκλινγκ στη Νέα Περιοχή Γκαντζιάνγκ, στην επαρχία Τζιανγκσί της Κεντρικής Κίνας. Φωτογραφία από τον Γιουάν Τζουν

Το 2023 η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε σταδιακά και, ακολουθώντας μια κυμαινόμενη πορεία, σημείωσε νέα και σπουδαία επιτεύγματα

Δωδέκατο άρθρο της σειράς «Οι ευκαιρίες της Κίνας»

Η Κίνα έθεσε στόχο για την ανάπτυξη της οικονομίας της το 2024 περί το 5%, λαμβάνοντας υπόψη της παράγοντες όπως τις εσωτερικές και διεθνείς συνθήκες και τις ανάγκες και δυνατότητες της χώρας. Ο στόχος αυτός βασίζεται σε επιστημονικές μελέτες που αναλύουν τις τάσεις της εποχής καθώς και στην ανάγκη για μια ισορροπημένη στάση ανάμεσα στη σταθερότητα και την πρόοδο. Αυτός ο σε γενικές γραμμές θετικός και ρεαλιστικός στόχος αποτελεί ταυτόχρονα ένα πολιτικό μήνυμα για τη στήριξη και ενίσχυση των θεμελίων και της καλής πορείας της οικονομικής ανάκαμψης.

Ο ρεαλιστικός καθορισμός των δεικτών οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την ενεργή καθοδήγηση των προσδοκιών της αγοράς και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ανάπτυξη. Επί του παρόντος, η σταθεροποίηση και η επέκταση της απασχόλησης, η αύξηση του εισοδήματος και η πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων σε βασικούς τομείς απαιτούν να υπάρχει ως έναν βαθμό οικονομική ανάπτυξη. Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας δήλωσε ρητά ότι, μέχρι το 2035, το ΑΕΠ της χώρας θα φτάσει το επίπεδο των μετρίως ανεπτυγμένων κρατών. Μόνο μέσα από τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας της ανάπτυξης και την ενίσχυση της οικονομικής ισχύος θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν  οι αυξανόμενες ανάγκες των ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή, να ολοκληρωθεί ουσιαστικά ο εκσυγχρονισμός βάσει του υπάρχοντος προγραμματισμού και να φτάσει η Κίνα το επίπεδο των μετρίως ανεπτυγμένων κρατών, γεγονός που θα επιτρέψει στη συνέχεια την οικοδόμηση μιας ισχυρής και σύγχρονης σοσιαλιστικής χώρας από κάθε άποψη. Λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες ευνοϊκές συνθήκες, ο στόχος του 5% είναι σύμφωνος με τον δυνητικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας.

Το 2023 η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε σταδιακά και, ακολουθώντας μια κυμαινόμενη πορεία, σημείωσε νέα και σπουδαία επιτεύγματα. Χάρη στη συνεχή εφαρμογή των μακροοικονομικών πολιτικών και την ενίσχυση των ενδογενών κινητήριων δυνάμεων, αναμένεται ότι οι οικονομικές επιδόσεις θα διατηρήσουν τη συνολική και θετική τους πορεία. Ο στόχος του 5% συμβαδίζει τόσο με την τάση των οικονομικών επιδόσεων της Κίνας όσο και με τους κανόνες της οικονομικής ανάπτυξης. Επιπλέον, πρόκειται να συμβάλει στην προώθηση της υψηλής ποιότητας ανάπτυξης, επιτρέποντας σε όλους τους οικονομικούς παράγοντες να επικεντρωθούν στην ποιοτική βελτίωση και την αύξηση της αποτελεσματικότητάς της.

Στο πλαίσιο των αυξανόμενων κινδύνων και προκλήσεων και μιας αυξανόμενης βάσης οικονομικής κλίμακας, δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Απαιτεί την εστίαση των κυβερνητικών πολιτικών, τις διπλές προσπάθειες των εργαζομένων και τις συντονισμένες προσπάθειες όλων των μερών. Πρέπει να αδράξουμε όλες τις ευνοϊκές ευκαιρίες, να εκμεταλλευτούμε όλες τις ευνοϊκές συνθήκες και να εργαστούμε σκληρά προς τον στόχο, να κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε και να προσπαθήσουμε για καλύτερα αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση του ΑΕΠ αποτελεί μια εκτίμηση και όχι έναν δεσμευτικό στόχο. Η ανάπτυξη στη νέα εποχή πρέπει να χαρακτηρίζεται από υψηλή ποιότητα, με την τελευταία να αποτελεί πάντα προτεραιότητα. Όσο η οικονομία λειτουργεί εντός ενός λογικού εύρους, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το αν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ταχύτερος ή βραδύτερος. Το σημαντικό είναι να υπάρχει πλήρης, ακριβής και ολοκληρωμένη εφαρμογή μιας νέας αναπτυξιακής αντίληψης, να είναι εφικτή η προνοητική προσαρμογή μεθόδων και δομών, η βελτίωση της ποιότητας και η αύξηση της αποτελεσματικότητας με στόχο την προώθηση μιας λελογισμένης ποιοτικής και ποσοτικής βελτίωσης της ανάπτυξης.