Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Νέα μέτρα για το “Greenwashing”

Frédéric MARVAUX/European Union

Στόχος της νέας οδηγίας είναι η προστασία των καταναλωτών από παραπλανητικές, αβάσιμες και διφορούμενες διαφημίσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τοποθετήθηκε επί της οδηγίας για τους «πράσινους ισχυρισμούς» και πλέον θα υποχρεώνει τις εταιρείες να υποβάλλουν αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με περιβαλλοντικούς χαρακτηρισμούς των προϊόντων τους, τους οποίους χρησιμοποιούν για σκοπούς εμπορικής προώθησης..

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα επαλήθευσης και προέγκρισης περιβαλλοντικών ισχυρισμών μάρκετινγκ, με σκοπό την προστασία των πολιτών από παραπλανητικές διαφημίσεις, το γνωστό Greenwashing.

Έτσι, προτού διαφημίσουν τα προϊόντα τους ως «βιοαποδομήσιμα», «λιγότερο ρυπογόνα», «με εξοικονόμηση νερού» ή «με βιοδιασπώμενο περιεχόμενο», οι εταιρείες θα πρέπει να λάβουν έγκριση από αρμόδιους επαληθευτές, οι οποίοι θα οριστούν από τα κράτη μέλη.

Βασικός στόχος της νέας οδηγίας είναι η προστασία των καταναλωτών από παραπλανητικές, αβάσιμες και διφορούμενες διαφημίσεις.

Προθεσμίες, ποινές και εξαιρέσεις

Επιθυμία του Κοινοβουλίου είναι οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά που κατατίθενται να ελέγχονται εντός 30 ημέρων, αλλά προβλέπεται ο χρόνος αυτός να είναι μικρότερος τις απλούστερες ετικέτες. Από τους νέους κανόνες εξαιρούνται οι μικρές επιχειρήσεις, ενώ οι μικρομεσαίες θα έχουν επιπλέον χρόνο για να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινές. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να αποκλειστούν προσωρινά από τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων, να χάσουν τα σχετικά έσοδά τους ή να τους επιβληθούν πρόστιμα ύψους τουλάχιστον 4% επί του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών τους.

Μείωση χρήσης άνθρακα

«Πράσινοι» ισχυρισμοί που βασίζονται αποκλειστικά σε συστήματα της λεγόμενης εξισορρόπησης άνθρακα θα παραμείνουν απαγορευμένοι. Ωστόσο, οι εταιρείες θα μπορούσαν να αναφέρουν συστήματα για την αντιστάθμιση ή και την απανθρακοποίηση στις διαφημίσεις τους, εάν έχουν ήδη μειώσει τις εκπομπές τους και χρησιμοποιούν τα συστήματα αυτά μόνο για τις υπόλοιπες εκπομπές.

Τα «μόρια άνθρακα» που εκδίδουν τα συστήματα αυτά πρέπει να είναι πιστοποιημένα και υψηλής ακεραιότητας, όπως αυτά που καθορίζονται στο πλαίσιο πιστοποίησης για τις απορροφήσεις άνθρακα.

Το Κοινοβούλιο αποφάσισε επίσης ότι οι «πράσινοι» ισχυρισμοί για προϊόντα που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες θα πρέπει να παραμείνουν νόμιμοι προς το παρόν, αλλά η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει στο εγγύς μέλλον αν θα πρέπει να απαγορευτούν πλήρως.