Skip to main content

Αισιόδοξοι οι ξένοι επενδυτές για την πολιτική ανοίγματος της Κίνας

Χιε Γκουιμίνγκ
Τεχνικοί ελέγχουν την ανάπτυξη δενδρυλλίων στο φυτώριο κυκλικής κίνησης ενός έξυπνου κέντρου παραγωγής δενδρυλλίων στο χωριό Φουλίν της πόλης Νανάν της επαρχίας Φουτζιέν

Έχουν μεγάλες προσδοκίες για τη χώρα ως ιδανικό επενδυτικό προορισμό

Στις 27 Φεβρουαρίου το Κέντρο για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση (Center for China and Globalization – CCG) διοργάνωσε στο Πεκίνο μια στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη των ξένων επιχειρήσεων στην Κίνα». Εκπρόσωποι από πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις δήλωσαν ότι, σε πείσμα των περίπλοκων και ασταθών διεθνών συνθηκών, αισιοδοξούν για το μέλλον της κινεζικής οικονομίας, έχουν μεγάλες προσδοκίες για τη χώρα ως ιδανικό επενδυτικό προορισμό και ελπίζουν πως θα αντιμετωπίσουν τις όποιες προκλήσεις πετυχαίνοντας μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία με την Κίνα.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Mercedes-Benz Κίνας Λενγκ Γιεν δήλωσε ότι σύμφωνα με την «Έρευνα Επιχειρηματικής Εμπιστοσύνης 2023-2024» που δημοσίευσε πρόσφατα το Εμπορικό Επιμελητήριο της Γερμανίας στην Κίνα, το 91% των συμμετεχόντων εταιρειών δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εδραιώνεται στην κινεζική αγορά. Η Mercedes-Benz εκτιμά την αποφασιστικότητα της Κίνας καθώς και τα μέτρα που αυτή έλαβε για περαιτέρω άνοιγμα και για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος παγκόσμιας κλάσης, και ελπίζει ότι στο μέλλον, η χώρα θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα της με την ταχύτερη εφαρμογή περισσότερων πολιτικών ανοίγματος, προσφέροντας αμοιβαία οφέλη για την κινεζική οικονομία και τις πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Η αντιπρόεδρος κυβερνητικών σχέσεων της IBM στην ευρύτερη περιφέρειας της Κίνας Τσούι Χαϊσιά δήλωσε ότι, τα τελευταία χρόνια, η IBM επικεντρώνεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών που αφορούν το υπολογιστικό νέφος και την τεχνητή νοημοσύνη καθώς και στην ευρεία εφαρμογή αυτών στην κινεζική αγορά. Σύμφωνα με την ίδια «τα τελευταία χρόνια η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους τομείς της κινεζικής οικονομίας με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Η εταιρεία μας στοχεύει επίσης σε αυτή την αγορά και δεσμεύεται να στηρίξει τις τοπικές κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες από πλευράς στρατηγικής, τεχνολογίας και των λειτουργιών ώστε αυτές να υλοποιήσουν το όραμά τους για ψηφιακό μετασχηματισμό».

O ανώτατος διευθυντής του Ομίλου Knorr και υπεύθυνος κυβερνητικών υποθέσεων Λου Γιτσίνγκ δήλωσε ότι «μας έχουν ενθαρρύνει ιδιαιτέρως οι 24 κατευθυντήριες γραμμές της Κίνας για τις ξένες επενδύσεις που δημοσιεύτηκαν το 2023 καθώς και η πρόσφατη συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας κατά την οποία αναφέρθηκε η μελέτη πολιτικών μέτρων για την προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων και την καλύτερη αξιοποίησή τους. Συγκεκριμένα πάνω από το 60% των κατευθυντήριων γραμμών εφαρμόζονται ήδη, με τις πολιτικές προσέλκυσης ξένων επενδύσεων να γίνονται σταδιακά από απλά λόγια πραγματικότητα και να εφαρμόζονται από την κεντρική μέχρι και τις τοπικές κυβερνήσεις. Το γεγονός αυτό στέλνει ένα ιδιαίτερα καλό μήνυμα που ενισχύσει την εμπιστοσύνη μας για περαιτέρω ανάπτυξη στην Κίνα. Αναμένουμε η χώρα να εκδώσει ισχυρότερες πολιτικές και μέτρα που όταν εφαρμοστούν θα δημιουργήσουν απτά αποτελέσματα και θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη των ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται ήδη στην Κίνα».

«Η Deloitte, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες τοπικοποίησής της, εξυπηρετεί άλλες ξένες εταιρείες βοηθώντας τες να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στις νέες ευκαιρίες και δυνατότητες της κινεζικής αγοράς. Στο μέλλον, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε συγκεκριμένα αυτού του είδους τις γέφυρες για την εκπαίδευση περισσότερων ταλέντων σε τοπικό επίπεδο με διεθνή όμως προοπτική», δήλωσε ο διευθυντής μάρκετινγκ της Deloitte Κίνας, Φαν Γιουελόνγκ, προσθέτοντας ότι το 2025 η εταιρεία του θα εγκαινιάσει επισήμως στο Πεκίνο το Πανεπιστήμιο Deloitte για την εκπαίδευση του τοπικού ταλέντου στις επαγγελματικές υπηρεσίες.

Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος του CCG Γουάνγκ Χουιγιάο δήλωσε ότι η αχανής αγορά, η υψηλής ποιότητας υποδομές, το πλήθος των ταλέντων στα τεχνικά επαγγέλματα και το ώριμο και προηγμένο σύστημα της εφοδιαστικής αλυσίδας της Κίνας αποτελούν γόνιμο έδαφος για την υψηλής ποιότητας ανάπτυξη των ξένων επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος της World Knowledge Publishing Co., Ltd πιστέυει ότι αποτελεί συναίνεση της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας πως «η Κίνα του αύριο είναι η Κίνα του σήμερα». Η επιτάχυνση της υψηλής ποιότητας ανάπτυξης της χώρας θα αποφέρει αναμφίβολα μεγαλύτερα οφέλη σε επενδυτές και εταίρους από όλο τον κόσμο.