Skip to main content

Novo Nordisk: Το φάρμακο που εκτίναξε την αξία της πάνω από της Tesla

Ό,τι θετικό νέο υπάρχει στον χώρο των φαρμάκων για αδυνάτισμα τροφοδοτεί το ράλι της μετοχής της

Η Novo Nordisk, παρασκευάστρια των άκρως δημοφιλών φαρμάκων Wegovy (για την αντιμετώπιση της παχυσαρχίας) και Ozempic (αντιδιαβητικό) –  βλέπει τη μετοχή της να καλπάζει και την κεφαλαιοποίησή της να γιγαντώνεται, καθώς η κλινική δοκιμή ακόμη ενός πειραματικού φαρμάκου για απώλεια βάρους, εμφανίζει θετικά αποτελέσματα.

Οι μετοχές της δανέζικης φαρμακευτικής μετά και το χθεσινό άλμα κατά 8%, έχουν σκαρφαλώσει σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η ώθηση δίνεται από την πρώτη φάση της δοκιμής του amycetrin – που έδειξε απώλεια βάρους 13,1% σε διάστημα 12 εβδομάδων.

Πώς πάτησε γκάζι ξεπερνώντας και την Tesla στην παγκόσμια κατάταξη

Σύμφωνα με τo CNBC, που επικαλείται δεδομένα της FactSet, η Novo Nordisk είναι σήμερα 12η πιο πολύτιμη εισηγμένη στον κόσμο (και 1η στην Ευρώπη), με κεφαλαιοποίηση 604 δισ. δολαρίων.

Την πλάτη της βλέπει η Tesla, η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων του Έλον Μασκ, που μένει στην 13η θέση με χρηματιστηριακή αξία 569 δισ. δολαρίων.

Η Novo Nordisk επιδίδεται σε ράλι εδώ και περισσότερο από ένα μήνα. Κάθε νέο που αφορά την θέση της στην αγορά φαρμάκων για αδυνάτισμα της δίνει νέα ώθηση. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα αποτελέσματα για το amycetrin, που πυροδότησαν το πιο πρόσφατο ράλι, είναι εξαιρετικά πρώιμα, ενώ ο επικεφαλής ανάπτυξης προϊόντων της εταιρείας, Μάρτιν Χολστ Λάνγκε, είπε ότι το χάπι θα είναι πιθανότατα διαθέσιμο στους καταναλωτές «μέσα σε αυτή τη δεκαετία» και όχι άμεσα.