Skip to main content

Τα φάρμακα αδυνατίσματος κινούν (και) τις μετοχές: Άλμα για Novo Nordisk, πτώση για Eli Lilly

Τι έδειξε η κλινική δοκιμή νέου πειραματικού φαρμάκου για την απώλεια βάρους

Άνοδο μεγαλύτερη του 5% καταγράφουν σήμερα οι μετοχές της Novo Nordisk, σκαρφαλώνοντας έτσι σε νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο, καθώς ο φαρμακευτικός κολοσσός της Δανίας παρουσίασε πρώιμα δεδομένα από την κλινική δοκιμή ενός νέου πειραματικού φαρμάκου για την απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με το Reuters η εταιρεία ανέφερε σε ενημέρωση επενδυτών πως η Φάση 1 της κλινικής δοκιμής ενός πολυαναμενόμενου φαρμάκου για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας έδειξε μείωση του βάρους κατά 13,1% ύστερα από 12 εβδομάδες. Το άκρως δημοφιλές φάρμακο αδυνατίσματος της εταιρείας, Wegovy, είχε δείξει στην αντίστοιχη δοκιμή απώλεια βάρους 6%. 

Τα επόμενα βήματα

Η Φάση 2 της κλινικής δοκιμής θα αρχίσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τα αποτελέσματα να αναμένονται στις αρχές του 2026. Οι μετοχές της Novo Nordisk, της μεγαλύτερης βάσει κεφαλαιοποίησης εταιρείας της Ευρώπης, έχουν ενισχυθεί 27% από τις αρχές του έτους, καθώς η φαρμακευτική συνεχίζει να απολαμβάνει τα οφέλη της ισχυρής ζήτησης τόσο του Wegovy όσο και του Ozempic, που χορηγείται σε διαβητικούς.

Oι μετοχές της κορυφαίας αμερικανικής ανταγωνίστριάς της, Eli Lilly, υποχωρούσαν στο 1,3% στον απόηχο της είδησης. Οι Eli Lilly και Novo Nordisk παραμένουν ηγέτιδες δυνάμεις στον χώρο των φαρμάκων για την απώλεια βάρους.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στο κατά πόσον τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορούν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση και άλλων παθήσεων. Κλινική δοκιμή, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο, έδειξε ότι το Ozempic περιορίζει τον κίνδυνο για νεφροπάθειες και καρδιοπάθειες κατά 24% σε διαβητικούς.

naftemporiki.gr