Skip to main content

Κ. Λαγκάρντ: Σαφέστερη εικόνα για τη νομισματική πολιτική τον Ιούνιο

REUTERS/Kai Pfaffenbach

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις νο. 1 κίνδυνος για τον πληθωρισμό»

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής», σημείωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΔΣ για διατήρηση των επιτοκίων αμετάβλητων.

Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως η απόφαση να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια ήταν ομόφωνη.

«Οι προβολές για τον πληθωρισμό χωρίς τις τιμές της ενέργειας και των ειδών διατροφής έχουν επίσης αναθεωρηθεί προς τα κάτω και θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο σε 2,6% για το 2024, 2,1% για το 2025 και 2,0% για το 2026», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, βάσει των τωρινών δεδομένων. Άλλωστε ο στόχος της ΕΚΤ ήταν να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2%.

Όπως απάντησε και σε ερώτηση δημοσιογράφου, «ο πληθωρισμός είναι σε αποκλιμάκωση, αυτό είναι σαφές. Θέλουμε όμως περισσότερες αποδείξεις και στοιχεία. Αυτά θα έρθουν στο επόμενο διάστημα. Θα ξέρουμε περισσότερα τον Απρίλιο, αλλά ακόμη περισσότερα τον Ιούνιο».

«Δεν συζητήσαμε μειώσεις επιτοκίων σε αυτό το Συμβούλιο», ξεκαθάρισε και συμπλήρωσε: «αυτό που έχουμε όμως αρχίσει να συζητάμε, είναι πώς θα γίνει η έξοδος από αυτήν την περιοριστική νομισματική πολιτική, η οποία θα διαμορφωθεί βάσει των δεδομένων των επόμενων μηνών».

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αύξηση των μισθών αρχίζει να μετριάζεται. Άρα δεν προβλέπεται σπείρα μισθών-τιμών».

«Ο πληθωρισμός αναμένεται να ακολουθήσει αυτή την καθοδική πορεία», υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, αλλά προειδοποίησε ότι «οι γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν κίνδυνο για τον πληθωρισμό».

Ωστόσο η πρόεδρος της ΕΚΤ, αναγνώρισε πως η οικονομία παραμένει αδύναμη. «Οι καταναλωτές δεν ξοδεύουν πολλά», ενώ σφιχτή παραμένει και η αγορά εργασίας.

«Λειτουργούμε ανεξάρτητα από το τι κάνει η Fed», υποστήριξε και συμπλήρωσε: «Είμαστε ένα ανεξάρτητο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και δρούμε ανεξάρτητα από τους άλλους».