Skip to main content

OpenAI: Περνά στην αντεπίθεση εναντίον του Μασκ

O Sam Altman στη σύνοδο APEC. REUTERS/Carlos Barria

«Πόλεμος» Έλον Μασκ και OpenAI

Η OpenAI δεν άφησε αναπάντητες τις αιτιάσεις και την αγωγή του Έλον Μασκ, προχωρώντας στη δημοσιοποίηση emails, που δείχνουν ότι ο Μασκ υποστήριξε το σχέδιό της να δημιουργήσει μια κερδοσκοπική οντότητα και να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Musk υπέβαλε μήνυση την περασμένη εβδομάδα κατά του OpenAI, του Διευθύνοντος Συμβούλου Sam Altman και του Προέδρου Greg Brockman, υποστηρίζοντας ότι η startup είχε απομακρυνθεί από την αποστολή της να δημιουργήσει υπεύθυνο AI και ότι λειτουργούσε προς όφελος της  Microsoft, του μεγαλύτερου επενδυτή της.

Το OpenAI υποσρήτιξε ότι ο Μασκ έφυγε αφού προσπάθησε και απέτυχε να κάνει την εταιρεία μέρος της Tesla.

Έλον Μασκ: Μήνυση στην OpenAI για παραβίαση σύμβασης

«Λυπούμαστε που φτάσαμε σε αυτό με κάποιον που θαυμάσαμε βαθιά – κάποιον που μας ενέπνευσε να στοχεύσουμε ψηλότερα, μετά μας είπε ότι θα αποτύχουμε, ξεκίνησε  να μας ανταγωνίζεται και μετά μας μήνυσε όταν αρχίσαμε να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς το OpenAI αποστολή χωρίς αυτόν», ανέφερε η εταιρεία στην ανάρτηση, η οποία συντάχθηκε από πολλούς από τους συνιδρυτές του OpenAI, συμπεριλαμβανομένων των Altman, Brockman και Ilya Sutskever.

Η ανάρτηση αναπαρήγαγε επίσης μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχε στείλει ο Μασκ σε άτομα της εταιρείας, αποδεικνύοντας ότι ο δισεκατομμυριούχος είχε υποστηρίξει τις προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων του OpenAI. «Αυτό χρειάζεται δισεκατομμύρια ετησίως αμέσως ή ξεχάστε το», έγραψε ο Μασκ σε ένα email, σύμφωνα με το OpenAI.

Το OpenAI, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, συγκέντρωσε λιγότερα από 45 εκατομμύρια δολάρια από τον Μασκ και περισσότερα από 90 εκατομμύρια δολάρια από άλλους χορηγούς, σύμφωνα με την ανάρτηση στο blog. Ο Μασκ ώθησε την εταιρεία να είναι πολύ πιο φιλόδοξη στη συγκέντρωση κεφαλαίων, δείχνουν τα email. Στην αρχή, ο Άλτμαν και ο Μπρόκμαν σχεδίαζαν να συγκεντρώσουν 100 εκατομμύρια δολάρια, είπε η OpenAI, αλλά ο Μασκ αντιτάχθηκε, λέγοντας ότι το ποσό θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο.

Στην ανάρτηση στο blog, οι συνιδρυτές του OpenAI είπαν ότι ο Μασκ δεν ήταν πάντα αντίθετος στην εταιρική επιρροή στο OpenAI. Είπαν ότι ο Μασκ είχε προσπαθήσει να κάνει το OpenAI μέρος της αυτοκινητοβιομηχανίας του Tesla, γράφοντας σε ένα e-mail: «Η Tesla είναι ο μόνος δρόμος ώστε (η OpenAI) να ελπίζει να σταθεί δίπλα στην Google. Ακόμα και τότε, η πιθανότητα να αποτελέσει αντίβαρο στην Google είναι μικρή. Απλώς δεν είναι μηδενική».