Skip to main content

Έλον Μασκ: Μήνυση στην OpenAI για παραβίαση σύμβασης

«Λειτουργεί προς όφελος της Microsoft και όχι της ανθρωπότητας»

Ο Έλον Μασκ μηνύει την OpenAI και τον διευθύνοντα σύμβουλό του Sam Altman, μεταξύ άλλων, με την κατηγορία ότι ουσιαστικά εγκατέλειψαν την ιδρυτική αποστολή της εταιρείας να αναπτύξει τεχνητή νοημοσύνη «προς όφελος της ανθρωπότητας γενικά».

Σε μήνυση που κατατέθηκε την Πέμπτη σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, οι δικηγόροι του Μασκ είπαν ότι ο ίδιος προσεγγίστηκε το 2015 από τον Altman και τον συνιδρυτή του OpenAI, Γκρεγκ Μπρόκμαν και συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα μη κερδοσκοπικό εργαστήριο που θα αναπτύξει τεχνητή γενική νοημοσύνη προς «όφελος της ανθρωπότητας».

Συνιδρυτής του OpenAI το 2015, ο Μασκ παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το 2018, τέσσερα χρόνια αφότου είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι «δυνητικά πιο επικίνδυνη από τα πυρηνικά».

«Μέχρι σήμερα, ο ιστότοπος της OpenAI, Inc. συνεχίζει να δηλώνει ότι ο καταστατικός της σκοπός είναι να διασφαλίσει ότι η ωφελεί όλη την ανθρωπότητα.» Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η OpenAI, έχει μετατραπεί σε κλειστού κώδικα θυγατρική της Microsoft», ανέφερε η αγωγή.

Οι δικηγόροι του Μασκ ανέφεραν στην αγωγή ότι η εστίαση του OpenAI στη μεγιστοποίηση των κερδών για τη Microsoft παραβιάζει αυτή τη συμφωνία.

«Υπό το νέο της Διοικητικό Συμβούλιο, όχι απλώς αναπτύσσει, αλλά στην πραγματικότητα βελτιώνει την AGI (Artificial General Intelligence) για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη για τη Microsoft, αντί για το όφελος της ανθρωπότητας», ανέφερε η αγωγή.

Οι δικηγόροι του Μασκ είπαν ότι η μήνυση υποβλήθηκε «για να υποχρεώσει την OpenAI να τηρήσει την Ιδρυτική Συμφωνία και να επιστρέψει στην αποστολή της να αναπτύξει το AGI προς όφελος της ανθρωπότητας, όχι για να ωφελήσει προσωπικά τους κατηγορούμενους και τη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στον κόσμο».