Skip to main content

Η Berkshire του Μπάφετ πουλάει μετοχές της Apple

REUTERS/Mike Blake

Παρά το γεγονός ότι είχε πει στα τέλη του 2021 πως ανάλογη κίνηση, δηλαδή μείωση μεριδίου, «ήταν λάθος»

Περιορίζει την έκθεσή της στην Apple η Berkshire Hathaway. Η εταιρεία του Γούορεν Μπάφετ πούλησε 10 εκατομμύρια τεμάχια μετοχών της κατασκευάστριας των iPhone.

Η πώληση καλύπτει το 1,1% της συμμετοχής της Berkshire στην τεχνολογική εταιρεία, αλλά σε κάθε περίπτωση προκαλεί έκπληξη, αφού στα τέλη του 2021 ο Μπάφετ είχε πει ότι η απόφασή του να περιορίσει τη συμμετοχή στην Apple ήταν «πιθανότατα λάθος». Έρχεται δε ενώ οι τεχνολογικές μετοχές στις ΗΠΑ βλέπουν τη χρηματιστηριακή αξία τους να εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη.

Η Apple έχει γίνει μια κρίσιμη συμμετοχή για την Berkshire και τώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 1/5 της αγοραίας αξίας της. Ο εκτεταμένος όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων του Μπάφετ, ο οποίος ελέγχει μεταξύ άλλων κολοσσούς όπως οι BNSF και Geico, επένδυσε για πρώτη φορά στην Apple το 2016.

Τεράστιο το κέρδος από την επένδυση στην Apple

Το 2022 αποκαλύφθηκε ότι η επένδυση στοίχισε λίγο πάνω από 31 δισεκατομμύρια δολάρια. Το στοίχημα απέδωσε τα μέγιστα. Ακόμη και μετά τις πωλήσεις μετοχών, η θέση 5,9% της Berkshire στην Apple ήταν αξίας 174 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του έτους, σύμφωνα με την κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την Τετάρτη.

Τα έγγραφα που κατέθεσε η Berkshire στη ρυθμιστική αρχή έδειξαν ότι είχε επίσης περικόψει τις συμμετοχές της στην εταιρεία εκτυπωτών και υπολογιστών HP κατά 78%, πουλώντας σχεδόν 80 εκατομμύρια μετοχές το τέταρτο τρίμηνο και είχε «ξεφορτωθεί» το 32% του μεριδίου της στην εταιρεία πολυμέσων Paramount Global.