Skip to main content

Θα προσπεράσει η Κίνα την αμερικανική οικονομία;

REUTERS/Aly Song

«Σιβυλλικές» οι εκτιμήσεις της Citi

Για πρώτη φορά, η Citi δεν είναι καθόλου βέβαιη ότι η κινεζική οικονομία θα προσπεράσει την αμερικανική πριν το 2080,σύμφωνα με ανάλυση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας. «Δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε αναπόφευκτο γεγονός ότι  η Κίνα θα προσπεράσει οικονομικά τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν αποκλείουμε αυτό το σενάριο να μην συμβεί μέχρι το έτος 2080», αναφέρουν οι αναλυτές της Citi.

Άλλοι οργανισμοί πάντως, όπως το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR), έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι η Κίνα θα έχει αναδειχθεί πρώτη οικονομία στον πλανήτη ως το 2037. Εκτιμούν πάντως ότι λόγω του δημογραφικού προβλήματος, ακόμη και αν η Κίνα καταφέρει να ξεπεράσει τις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια, δεν θα μπορέσει να διατηρήσει το στέμμα για πολύ.

«Οι προβλέψεις αποκαλύπτουν ότι ο χρόνος της Κίνας στην κορυφή της παγκόσμιας οικονομίας πιθανότατα θα είναι περιορισμένος. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να έχουν ΑΕΠ 45% μεγαλύτερο από αυτό της Κίνας έως το 2100», σημειώνει η έκθεση του CEBR.

Πότε θα γίνει η «προσπέραση»

Η Citi μέχρι τώρα περίμενε ότι η Κίνα θα ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στα μέσα της δεκαετίας του 2030 , το αργότερο στις αρχές της δεκαετίας του 2040.

Τώρα όμως, εξηγεί η αμερικανική τράπεζα,  «μια πιο προσεκτική ανάλυσή μας δείχνει ότι η Κίνα έχει χάσει έδαφος σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία δύο χρόνια- από το 75% του ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2021, το κινεζικό ΑΕΠ υποχώρησε στο 65% το 2023».

Είναι η αντίθετη τάση από αυτή που θα έπρεπε να υπάρχει για να ξεπεράσει η Κίνα τις ΗΠΑ και εκφράζονται πλέον αμφιβολίες για το αν ο ασιατικός κολοσσός θα αποκτήσει  ταχύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ για να πλησιάσει την αμερικανική οικονομία. Σύμφωνα με την Citi, «το μέγεθος μιας οικονομίας δεν είναι από μόνο του αντανάκλαση της ανάπτυξης της χώρας και το Πεκίνο πιθανότατα θα πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες στο μέλλον για να αναπτύξει την κινεζική οικονομία, ακόμη και αν ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε μέγεθος».

Το κατά κεφαλήν εισόδημα

Όπως εξηγεί η αμερικανική τράπεζα, «το κατά κεφαλήν εισόδημα της Κίνας θα συνεχίσει να είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών για πολλά χρόνια, ακόμη και αν συμβεί η υπέρβαση, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κινεζικός πληθυσμός είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από αυτόν των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Σάμι Σάαρ, επικεφαλής οικονομολόγος στο Lombard Odier, υπογραμμίζει μάλιστα την τεράστια δημογραφική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Κίνα, μια χώρα που έχει «λιγότερες κοινωνικές ασπίδες από τις ανεπτυγμένες οικονομίες »,όπως λέει. «Τα συνταξιοδοτικά σχέδια θα πρέπει να χτιστούν σε μια εποχή που ο πληθυσμός γερνάει. Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά ακριβό. Δεν βλέπω την Κίνα να γίνεται η πρώτη παγκόσμια οικονομία. Ούτε να καταρρέει, αλλά η πρόκληση είναι τεράστια”, λέει ο Σάαρ.

Μακρά ιστορία στην Κίνα

Αν υπάρχει μια διεθνής τράπεζα με μακρά ιστορία στην Κίνα, αυτή είναι η Citi. Η αμερικανική τράπεζα  δραστηριοποιείται στην Κίνα εδώ και 122 χρόνια, από το 1902 , όταν ονομαζόταν ακόμη International Banking Corporation και δεν είχε αγοραστεί από την National Citi Bank της Νέας Υόρκης. Ήταν η πρώτη αμερικανική τράπεζα με υποκατάστημα στη Σαγκάη το 1991 και από το 2013  έχει παρουσία  Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου της πόλης.

Ακριβώς όπως οι κινεζικές αρχές εμπιστεύονται τη Citi να δραστηριοποιείται στη χώρα εδώ και δεκαετίες, η τράπεζα έχει εκφράσει δημόσια επί χρόνια την πεποίθησή της ότι η Κίνα θα ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως η μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη. Ωστόσο, τώρα κάτι άλλαξε: η Citi έχει μετριάσει την αισιοδοξία της και, αν και πιστεύει ότι είναι «πιθανό» να συμβεί η υπέρβαση, δεν τη θεωρεί πλέον «αναπόφευκτη».

Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ιδιαίτερα περίπλοκα για την Κίνα, και αυτός ήταν, ακριβώς, ένας από τους λόγους που οδήγησαν την αμερικανική τράπεζα να αμφιβάλλει. «Βλέπουμε μια αυξανόμενη αβεβαιότητα γύρω από τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή τροχιά της Κίνας και τις προοπτικές για ανατίμηση του γουάν», τονίζει η αμερικανική τράπεζα.  «Το κινεζικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου τον τελευταίο χρόνο, και γενικά την τελευταία δεκαετία. Έχοντας αυτό υπόψη, είμαστε λιγότερο πεπεισμένοι ότι θα υπάρξουν οι προοπτικές για μακροπρόθεσμη ανατίμηση του γουάν έναντι του δολαρίου», εκτιμά η Citi.

Η αύξηση του ΑΕΠ και η ανατίμηση του γουάν έναντι του δολαρίου, αποτελούν δύο βασικές προϋποθέσεις προκειμένου η ασιατική χώρα να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ηγετική οικονομική δύναμη στον κόσμο.

Το βλέμμα στους BRICS

Η Κίνα το γνωρίζει αυτό και προσπαθεί μαζί με τις άλλες χώρες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Νότια Αφρική) να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο, εξετάζοντας και τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος για το εμπόριο μεταξύ των χωρών μελών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κίνα αυξάνει επίσης σημαντικά τις επενδύσεις της με «αντίπαλες»  χώρες των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως το Ιράν και η Ρωσία. Όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, οι κινεζικές επενδύσεις στο Ιράν έχουν δεκαπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο- από 200 εκατομμύρια δολάρια σε 2 δισεκατομμύρια.

Η Ισλαμική Δημοκρατία είναι πλέον μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και αποτελεί μέρος της ένωσης κρατών BRICS από την αρχή του έτους.

Το Πεκίνο κάλεσε μάλιστα την Τεχεράνη να ασκήσει επιρροή στους αντάρτες Χούθι για να περιορίσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με ειδικούς, το Πεκίνο φέρεται να είπε στους Ιρανούς πώς «αν παραβιαστούν τα κινεζικά συμφέροντά με οποιονδήποτε τρόπο, αυτό θα επηρεάσει τις συναλλαγές  με την Τεχεράνη».

Η μάχη των ημιαγωγών

Η μεγαλύτερη μάχη που δίνει όμως η Κίνα αφορά την εγχώρια παραγωγή μικροτσίπ, που ήδη φτάνει σε νέα υψηλά επίπεδα. Αυτό συμβαίνει παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν την πρόσβαση  του Πεκίνου σε προηγμένες τεχνολογίες. Ο κορυφαίος κατασκευαστής ημιαγωγών της Κίνας  SMIC, ξεκίνησε μάλιστα  νέες γραμμές παραγωγής ημιαγωγών στη Σαγκάη.

Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη συνεργασία με τον τεχνολογικό κολοσσό Huawei με στόχο τη μαζική παραγωγή της επόμενης γενιάς επεξεργαστών για smartphone.

Η SMIC σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον αποθηκευμένο εξοπλισμό από τις ΗΠΑ και την Ολλανδία για τη δημιουργία ημιαγωγών, που θα είναι μικρότεροι των 5nm. Η τεχνολογία θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων premium smartphone Huawei με επεξεργαστές Kirin που αναπτύχθηκαν από την HiSilicon

Η κατάσταση δείχνει ότι παρά τους περιορισμούς στις εξαγωγές, η βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας συνεχίζει να αναπτύσσεται. Η Huawei έχει ήδη εκπλήξει τη βιομηχανία και τους αναλυτές λανσάροντας τον Αύγουστο το premium smartphone Mate 60 Pro. Το smartphone είναι εξοπλισμένο με επεξεργαστή 7 nm.

Όλες αυτές οι προσπάθειες βελτίωσης αντικατοπτρίζουν την αποφασιστικότητα της Κίνας να αναπτύξει τη βιομηχανία ημιαγωγών της . Όλα αυτά παρά τις διεθνείς κυρώσεις, αναδεικνύοντας τη σημασία αυτών των γραμμών παραγωγής για τη μελλοντική τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια.