Skip to main content

Ισπανία: Στο τραπέζι η μείωση του χρόνου εργασίας

Διαβουλεύσεις κυβέρνησης - κοινωνικών εταίρων

Διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους ξεκίνησε η κυβέρνηση της Ισπανίας, με αντικείμενο τη μείωση του χρόνου εργασίας από τις 40 στις 37,5 ώρες εβδομαδιαίως.

Σε δήλωσή της, η υπουργός Εργασίας και επικεφαλής του κόμματος Sumar, Γιολάντα Ντίαθ, ανέφερε ότι «μείωση του χρόνου εργασίας, δεν σημαίνει μόνο ότι εργαζόμαστε λιγότερο, αλλά και ότι εργαζόμαστε καλύτερα», ενώ τόνισε ότι οι Ισπανοί «αξίζουν έναν ρυθμό εργασίας που τους αφήνει χρόνο να ζήσουν».

Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι η νόμιμη διάρκεια του χρόνου εργασίας δεν έχει αλλάξει στην Ισπανία τα τελευταία 40 έτη, αν και καταγράφεται αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο του σχεδίου που έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, προβλέπεται η μείωση του χρόνου εργασίας, δίχως απώλεια μισθού, σε δύο φάσεις, στις 38,5 ώρες εβδομαδιαίως το 2024 και στις 37,5 ώρες το 2025.

«Ναι» εργαζομένων, επιφυλάξεις εργοδοτών

Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα εργαζομένων, το UGT και οι Εργατικές Επιτροπές (CCOO), χαιρέτισαν το σχέδιο της κυβέρνησης, ωστόσο εργοδότες εξέφρασαν επιφυλάξεις, ανησυχώντας για την οικονομική βιωσιμότητα σε ορισμένους κλάδους.

Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας CEOE, Αντόνιο Γκαραμέντι, είχε δηλώσει προ ημερών ότι οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν ανά κλάδο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Γιολάντα Ντίαθ δήλωσε ότι επιθυμεί μια τριμερή συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει τα συνδικάτα και τις εργοδοτικές οργανώσεις. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διαπραγματευθεί μόνο με τα συνδικάτα σε περίπτωση αντίδρασης της CEOE, όπως είχε γίνει στα μέσα Ιανουαρίου για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP