Skip to main content

Παγκόσμια οικονομία: 5 καίρια ερωτήματα για το 2024

Με δύο υφιστάμενους πολέμους και 40 εκλογικές αναμετρήσεις, οι πολιτικές εξελίξεις θα διαμορφώσουν το 2024.

H παγκόσμια οικονομία δοκιμάστηκε τα μέγιστα το 2023: με πληθωρισμό και με την πιο επιθετική νομισματική πολιτική πολλών δεκαετιών, τους πολέμους σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, την κλιμακούμενη κρίση real estate στην Κίνα και την ένταση Ουάσιγκτον Πεκίνου.

Παρ’ όλα αυτά, οι Αμερικανοί καταναλωτές συνέχισαν να ξοδεύουν, στην Κίνα η ισχυρή τάση της ηλεκτροκίνησης σε συνδυασμό με τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης βοήθησαν το Πεκίνο να ανταποκριθεί στον στόχο για την ανάπτυξη, με την Ινδία να αναδεικνύεται σε ανερχόμενη δύναμη.

Τώρα, με δύο υφιστάμενους πολέμους και 40 εκλογικές αναμετρήσεις, οι πολιτικές εξελίξεις θα διαμορφώσουν το 2024. Το Bloomberg θέτει πέντε καίρια ερωτήματα:

  1. Θα αντέξει ο Αμερικανός καταναλωτής; Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να προσγειωθεί τους επόμενους 12 μήνες. Το εάν θα είναι ύφεση ή ομαλή προσγείωση θα εξαρτηθεί από τις αντοχές της αγοράς εργασίας.
  2. Μπορεί το Πεκίνο να συγκρατήσει την κρίση στην αγορά στέγης; Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κίνας έχουν δεσμευθεί να προλάβουν το επερχόμενο κύμα πτωχεύσεων από κατασκευαστές και το 2024 τα μέτρα στήριξης θα γίνουν πακέτα διάσωσης.
  3. Θα γίνει η Γερμανία ουραγός της Ευρώπης; Θα χρειαστεί δαπανηρή μετάβαση της βιομηχανίας σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας με αναδιαμόρφωση της αλυσίδας προσφοράς.
  4. Πόσο ρίσκο ενέχει η έξοδος της Ιαπωνίας από τα αρνητικά επιτόκια; Οι ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές της Ιαπωνίας φθάνουν στο τέλος τους.
  5. Η Ινδία, η νέα ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας; Ακόμη και εάν η ανάπτυξη επιταχυνθεί στο 7,5% την επόμενη δεκαετία, θα δημιουργηθούν μόνο 45 εκατ. από 70 εκατ. θέσεις εργασίας που χρειάζονται για τον αυξανόμενο πληθυσμό της.

Διαβάστε ακόμη:

2024: Η χρονιά των πολλών (και μεγάλων) εκλογικών αναμετρήσεων- Σε υπαρξιακή δοκιμασία η Δημοκρατία